Életmód

Kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint hittük

Megdőlt minden fogyókúrák alapja: a Nagy Kalóriaszámítási Módszer. Élelmiszereink egy része állítólag diétásabb, mint gondoltuk.

Kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint hittükHa valami eddig „szent volt és sérthetetlen”, az a kalóriatáblázat: sokan betéve tudják. De ha másra nem, arra mindenképp jó volt, hogy kiderüljön, melyik a kevésbé rossz választás a két egészségesnek kinéző, mégis cukrozott müzli közül.

Ám most ezt az igazodási pontunkat is megkérdőjelezték: amerikai kutatók most azt állítják, pontatlanok az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek, egyúttal a manapság használt kalóriaszámítási módszer átdolgozását javasolják.

A kétségeket az okozza, hogy bizonyos élelmiszereknek olyan a szerkezetük, hogy a kalóriák egy része az emésztés során hozzáférhetetlen marad a szervezet számára. A bevitt kalóriamennyiség bizonyos hányada magára az emésztésre megy el, míg egy részét a bélbaktériumok „lopják el”. A jelenleg használt kalóriaszámítási módszer azonban mindezeket nem veszi figyelembe.

A szakértők állítólag mindig is tisztában voltak azzal, hogy az élelmiszercímkéken szereplő kalóriaértékek csupán becsült adatok – adta hírül a LiveScience című tudományos portál. És valóban: az amerikai mezőgazdasági minisztérium humánélelmezési kutatóközpontjának szakemberei tavaly kimutatták, hogy egy adag mandulában például az eddig becsültnél 20 százalékkal kevesebb kalória van, mivel a termésben lévő zsírok egy része hozzáférhetetlen a szervezet számára. A kutatók most egyebek között a teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek energiatartalmát készülnek újravizsgálni. Mint elmondták, az esetek többségében csak kis mértékű pontatlanságról van szó, ám néhány élelmiszer valódi kalóriaértéke akár 50 százalékkal is eltérhet az eddig becsülttől!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top