Életmód

A babát is megizzasztja a kismamaspinning

Lágy fények, kellemes meleg és hangulatos filmzenék – ilyen az új, kíméletes kismamaspinning. Ezen az órán a baba alszik, a mama teker, de mindketten megizzadnak.

 A babát is megizzasztja a kismama-spinningA spinning talán az egyik legjobban kitalált kardioedzés: fejleszti az állóképességet, égeti a zsírt és a feszültséget is kiválóan oldja. Igaz ez a hordozós spinningre is, noha itt a babával való együttlét a legfontosabb, a módszeres fogyás és a formás fenék csak a „mellékhatás”. De vajon mekkora kihívás többkilós súllyal a háton tekerni hegymenetben, miért alszanak el csoportosan a babák, és jót teszünk-e a gerincünknek ezzel a mozgásformával?
„Amikor Áronnal terhes voltam, de még tudtam spinningórákat tartani, gyakran viccelődtünk a párommal, hogy ha majd szülés után visszamegyek, akkor legfeljebb a hátamra kötözöm a babát.  Így velem lehet, de megtarthatom az órát is, és nem kell a gyereket másra bíznom” – mondja erre Bálint Katica spinningoktató, egykori országúti és pályakerékpár-versenyző. Amikor aztán szülés után fél évvel valóban visszament az edzőterembe, egyre több anya kérdezte tőle, miért nem próbálják meg együtt babával. Megpróbálták.

Hangulatos fény, filmzene

A Bike With Baby, vagyis a „Tekerj a babáddal” gondolata lassan három hónapja terjed a kismamák körében. Spinning a javából ez is: itt is dolgoznak fenékre, erősítik a combizmokat és figyelnek a légzésre, de talán a legjobban a hátukon ülő babára. A fények tompábbak, a zene halkabb, mint egy hagyományos edzésen, így a mamák örömmel tekernek, a babák pedig hatalmasat alszanak.
„A legtöbb hathetes baba általában már tartja annyira a fejét, hogy nyugodt lélekkel a hátunkra köthetjük akkor is, ha ébren van, és akkor is, ha alszik – magyarázza Katica. – Áron most egyéves, és nagyon remélem, hogy még másfél-két évig szeretni fogja a hordozva alvást. Általában az elsők közt alszik el az órán, és sokszor még a nyújtásra sem ébred fel.”
A biztonság kedvéért az órán két hordozási tanácsadó ugrásra készen figyeli, ha egy baba elalszik az edzés alatt. Ilyenkor kendővel, vékony sállal rögzítik a fejét.

Egy kis pihenő

Katica azt mondja, hogy minél kisebb a baba, és minél korábban vált életformájává a hordozás, annál nagyobb eséllyel fog elaludni az óra elején, de tény, hogy az edzés időpontját tudatosan a babák szokásos alvási idejéhez igazították.
„Az óra mozgásanyagában a babák igényei a mérvadók, sosem csinálunk például gyors ritmusú, rövid jumpokat, mint egy klasszikus spinningórán. De biztosak lehetünk abban, hogy egy baba mindig jelzi, ha valami nem tetszik neki.Vannak babák, akik a bemelegítés perceinél ficánkolnak, sírnak, ilyenkor az anyának azt javaslom, hogy már a bemelegítést is töltse a nyeregből kiállva, a biciklin pedig vegye az ellenállást annyival nagyobbra, mintha egy nagyon enyhe emelkedőn tekerne. A ringatózásra ugyanis megnyugszanak a kicsik, ezt mindegyikük nagyon szereti. Talán arra emlékezteti őket, amikor még magzati korban vagy később, hordozás közben a szülő sétál velük.”

 A babát is megizzasztja a kismama-spinning

Lehet-e káros?

E mozgás során a kismama hátára komoly súly terhelődik, de egyáltalán nem mindegy, milyen tartással viseljük ezt a terhet. „Fontos, hogy a mamák mozogjanak, a tunyulásnál minden jobb” – mondja dr. Ráthonyi Gábor ortopéd szakorvos. Azért a kerékpározásnál van néhány potenciális veszélyforrás, amire érdemes figyelni.
„A spinninghelyzetben előrehajolunk, ami jelentősen terhelheti a gerincet, és ezt fokozza a baba súlya. Figyeljünk arra, hogy ha óra közben kényelmetlen, feszülő érzés jelentkezik, azt vegyük komolyan, mert később mindez erős görcsös fájdalommá fejlődhet – figyelmeztet a szakorvos. – Érdemes lehet először gyermek nélkül kipróbálni a tekerést, és ügyeljünk az egyenes hátra. Mivel az előrehajlott helyzet a csípőt is terheli, az óvatos és fokozatos terhelés különösen fontos annál, akinek korábban már volt csípő környéki panasza (feszesség, fájdalom, húzódás). A gyerek agya nagyon érzékeny a rázkódásra. Ha érezzük, hogy nyeklik-nyaklik, vagy éppen rázkódik a gyerek, és nem tudjuk hátunkat stabilan tartani, akkor inkább kerüljük ezt a mozgásformát!”

Katica úgy véli, aki kiskorától hordozza a babáját, annak a gerince fokozatosan szokik hozzá az egyre nagyobb súlyhoz. „Biciklizés közben a baba súlya a megfelelő helyre húzza a felső háti szakaszt. A nyaki csigolyáink védelmében pedig jóval magasabbra állítjuk a kormányt, mint azt egyébként, baba nélkül tennénk. Egyedül a deréki rész az, ami potenciálisan kritikus lehet, ám egyetlen apró mozdulattal, a csípőbillentés beiktatásával megelőzhetünk bármiféle problémát. Ezen az órán nem a teljesítményre hajtunk.”

Így készülj az órára!
– A babás órák 75 percesek, az első 15 perc a felkészülésé, betanulásé.
– Ha nincs kendőd, adnak neked kölcsön. Aki nagyobb gyerekkel érkezik, annak kendős anyagból készült mei-tait adnak, ami ideális akkor is, ha korábban nem hordoztad kendőben a babádat.
– Első alkalommal kérj segítséget a kerékpárod beállításához!
– A cipőd legyen kemény talpú, felülre elég egy ujjatlan top vagy póló, de legalább annyi anyag legyen a hátadon, hogy ne izzadjon össze a hátad az alvó baba arcával. A bringás vagy futónadrág ideális bugyi nélkül. Persze egy lábszárközépig érő vagy szűk, hosszú pamutnadrág is megteszi.
– Ha a nagyobbik gyereket is elviszed az órára, esetleg a hátadon ülő kisebb nyűgösen viseli az órát, használjátok a gyerekmegőrzőt!
– Mindenképp vigyél magaddal váltóruhát a hátadon ülő gyereknek is, meglátod, hozzád hasonlóan a baba is megizzad majd a hátadon!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top