A szó eredete feltehetően a crampus (ördög) szóból származik, ami jelzi, hogy ez az ital bizony nem tündérmese. Eredetileg cukorral, borral, citrommal, tojással és sok-sok szilvapálinkával készítik, azonban létezik kímélőbb változata is, mi ezt részesítettük előnyben.
Ennek alapja a forralt bor, amit rummal, mandulával, dióval és aszalt gyümölcsökkel egészítünk ki. Ez utóbbiak egyik alkotója a szilva, ami A-, B-, C-vitaminban, rostban gazdag, vas-, kalcium- és szeléntartalma miatt óvja a sejteket, és véd a csontritkulás ellen. A krampampuli aszalványaihoz soroljuk a datolyát is, ami kiválóan regenerálja a megfáradt szervezetet, magas magnézium- és B-vitamin-tartalma miatt pedig jótékonyan hat az idegekre. Az ital elkészítéséhez szükségünk lesz néhány szem fügére és mazsolára: előbbi emésztésre, savtúltengésre, utóbbi gyulladásokra, immunerősítésre kiváló. Ennyi földi jó után lássuk, hogyan készül ez az ördögien jó ital!
Hozzávalók:
• apróra vágott cukrozott narancshéj
• aszalt szilva
• datolya
• füge, mazsola
• darabos dió, mandula
• 50 dkg kockacukor
• 3-4 dl rum
• 1 l vörösbor
• 1 l sötétre főzött tea
Elkészítés:
Tegyük a gyümölcsöket egy nagy tálba, tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt. Erre pakoljuk a kockacukrot. Öntsük le a cukrot jó erős rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a tálban lévő gyümölcsre csepeg. Ha a láng elaludt, öntsünk a tálba 1 liter száraz vörösbort, és adjuk hozzá az el nem olvadt cukrot. Öntsük bele az 1 liter sötétre főzött teát, majd forráspontig főzzük. Tálalásnál tegyünk gyümölcsöt a poharakba. Így már sokkal jobb, nem?