Életmód

Reggeli meditáció: a napi lendület titka

Már napi pár perc elmélyülés után jobban indul és békésebben folytatódik a napunk. Tippekkel, egy kezdőknek is megfelelő gyakorlattal és videókkal segítünk, hogyan vágj bele.

A meditáció rengeteget segíthet abban, hogy kevésbé stresszesen és hatékonyabban éljük a mindennapjainkat, de kérdés, hogyan találunk rá időt, amikor egész nap csak rohanunk. A legjobb reggel ezzel kezdeni a napot, mert így biztosan megcsináljuk, utána már csak halogatnánk, mert úgyis mindig közbejön valami.

A reggeli meditációval sokkal jobban indul a napunk, felkészülünk a kihívásokra, magabiztosságot nyerünk az előttünk álló feladatokhoz. A negatív érzelmek lecsitulnak bennünk, kitisztul a fejünk, és az egész napunkat tudatosan, kiegyensúlyozottan tölthetjük el.

Reggeli meditáció: a napi lendület titka

Pár percekkel is kezdhetjük

Ha a reggeli elmélyülés a napi rutinunk részévé válik, annak biztosan megérezzük az eredményét. Ráadásul ilyenkor frissebbek vagyunk, és még nem is kavarog annyi minden a fejünkben, így könnyebben el tudjuk csendesíteni a gondolatainkat.

Az egész nem veszi el sok időnket, kezdhetjük pár perces gyakorlatokkal, és ahogy fokozatosan fejlődünk, egy idő után akár tíz percig vagy még tovább is nyújthatjuk. A meditáció másik nagy előnye, hogy semmilyen segédeszközre, pénzért megvásárolható drága kellékre nincsen hozzá szükségünk. Esetleg berakhatunk mellé egy nyugodt számot, vagy Youtube-ról is elindíthatjuk a tenger csobogását, vagy egy kis reggeli madárcsicsergést.

Meditáció tea mellett

A reggeli meditációt akár a szokásos reggeli teendőink közben is elvégezhetjük, ha végigmegyünk a következő lépéseken. Ezt a végtelenül egyszerű változatot könnyen megcsinálhatja bárki, akkor is, ha korábban soha nem próbált meditálni:

1.
Amikor reggel felébredsz, figyeld meg, mik az első gondolataid, és engedd, hogy megjelenjenek az újabbak, majd kiszálljanak a fejedből.
2. Figyeld továbbra is a gondolataid, miközben mosod a fogad, zuhanyzol, majd felöltözöl.
3. Főzz le egy csésze teát vagy kávét!
4. Ülj le vele egy csendes helyre, és koncentráld minden figyelmed a csésze italra. Érezd, ahogy melegíti a kezed, majd ahogy belekortyolsz, szétterjednek az ízek a szádban, és végül a gyomrodat is megmelengeti.
5. Élvezd ki a reggeli teázás vagy kávézás minden apró örömét. Ha valami megzavarna közben, akkor tudatosan tereld vissza a gondolataid.
6. Ne kapkodj el semmit, nyugodtan fejezd be az ivást, és közben érezd, hogy minden pillanatban ott vagy a jelenben.
7. Ha végeztél, még pár pillanatra tartsd a kezedben a csészét, és érezd át, milyen csodálatos dolog az élet, és benne minden apró élvezet, mint a forró ital, amit most elfogyasztottál.
8. Lassan emelkedj fel a székedből, tedd le a csészéd, és kezd a napot azzal a nagyszerű érzéssel, hogy a mostban létezel.

Ha kezdünk belejönni, akkor kipróbálhatjuk ezt az öt lépésből álló tízperces meditációt, vagy a Youtube-on sok hosszabb, magyar nyelvű irányított meditációs videót is találhatunk, amelyek könnyen átvezetnek minket az egész folyamaton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top