
Igen ám, csakhogy ami jót tesz egy csecsemőnek, nekünk már csak bajt okoz: járhatunk mind többet és többet az edzőterembe: a fehér cukor az egyik leghizlalóbb alapanyag. Cukorrépából nyerik ki, majd finomítják, így hasznos anyag nem marad benne egy szál sem.
A helyzetet súlyosbítja, hogy az élelmiszeripar imádja: valamiért nem képesek elképzelni szinte semmilyen harapnivalót cukor nélkül – még a kenyérbe, ketchupbe, savanyúságba is szórnak belőle – az pedig igazi kihívás, hogy cukor nélküli üdítőt vagy gyümölcslevet vegyünk.
A tömeges diétahullámmal a fehér liszt mellett a cukor is ellenséggé vált – egyre többen és többen keresték, mivel lehetne helyettesíteni. Már a 60-as évek vége felé megjelentek a piacon a mesterséges édesítőszerek és cukorpótlók. Előbbiek szintetikus anyagok mindenfajta tápérték nélkül – itt csupán az édes ízt vásároljuk meg, de sokan idegenkednek tőlük épp a „műanyag-természetük” miatt. Állandó vita folyik arról, hogy van-e káros hatásuk – hosszú távon állítólag fejfájást, ízületi fájdalmat, gyomorfájást okozhatnak, ám a gyártók azzal érvelnek, hogy nem lehet belőlük annyit fogyasztani, hogy ez reális veszély legyen. Ott vannak még a természet ajándékai, az ásványi anyagokat is tartalmazó pótlékok. Ezeknek lassúbb a felszívódásuk, azaz mérsékelten emelik a vércukorszintet, ám sosem nullkalóriásak: valamit valamiért. De lássuk a választékot!
Mesterséges szerek:
Szacharin Ciklamát Aszpartám Természetes édesítők:A méz az egyik legrégebbi édesítőszerünk, közel kétszázféle tápanyagot tartalmaz. A nádcukor Ázsia trópusi vidékeiről származik, finomítatlan formában megmaradnak benne az értékes tápanyagai és nyomelemei, emésztése – a fehér cukorral ellentétben – nem terheli meg a szervezetet. A nádcukor azonban nem egyszerűen sima barna cukor, hiszen az csak a legutolsó gyártási fázisban tér el a fehér cukortól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek van valamennyi ásványianyag-tartalma, ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja a barna cukor ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét. A nádcukor viszont úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. A tequila alapanyagául is szolgáló agávénövényből nyerik, préselés után hőkezelik. Összetétele szerint nagyrészt fruktózból és kisebb részben glükózból áll, színe a tápanyagtartalmától függően lehet világos- vagy sötétbarna. Állaga a mézhez hasonló, a cukornál 42 százalékkal édesebb, kalóriaértéke ugyanannyi, így az édesebb ízt kevesebb kalóriával is el lehet érni. Glikémiás indexe körülbelül a fele a cukorénak, tehát lassabban emeli meg a vércukorszintet. A legklasszikusabb természetes édesítőszer a gyümölcscukor, azaz a fruktóz. Nagyon sok diétás élelmiszerbe kerül fruktóz: üdítőitalokba, diétás csokikba, süteményekbe. Mivel magasabb az édesítő hatása, mint a közönséges répacukornak, sokkal kevesebb kell belőle. Sajnos azonban kutatások igazolták, hogy ez a régen még egészséges megoldásnak titulált természetes cukorpótló egy sor egészségügyi problémát okozhat. (Nemcsak a májra ró nagy terheket, de rontja az agyműködést, lassítja a gondolkodást stb.) Xilit vagy nyírfacukor A sztíviát a világ számos pontján évszázadok óta használják édesítésre, levelei 30-szor, kivonatai pedig akár 300-szor édesebbek a finomított fehér cukornál. Serkenti a lép, a máj és a hasnyálmirigy működését, külsőleg-belsőleg alkalmazva is gyulladáscsökkentő. Baktérium- és gombaölő hatású, ezért kiválóan alkalmas olyan bőrproblémák kezelésére, mint a kivörösödés vagy az ekcéma. A magyarul jázminpakócaként ismert növény egy-két éve robbant be a diétás köztudatba. A többi természetes édesítőszerrel szemben nincs energiatartalma, nincs hatással a vércukorszintre. Előnye, hogy szuperédes, azaz egy kicsi is elég belőle a kávéba, limonádéba, süteménybe. Mellékhatásai nincsenek, a mellékíze minimális, és az ára is elfogadható. |