Gyerekkoromban a heti rutin része volt, hogy jártunk kocsival a közeli forráshoz, kiálltuk a sort, megtöltöttük a flakonjainkat, és semmi mást nem ittunk otthon, legfeljebb ha vendégek jöttek. Sajnos nem mindenkinek a lakóhelyén fakad egészséges víz a föld mélyéből, a csapvizet pedig sokan meg sem bírják inni az íze miatt.
Nyáron emiatt különösen sok ásványvizet gurítunk le, csak az idei év első három hónapjában 230 millió litert palackoztak a nagyjából ötven hazai kútból. Az óriási választék mellett nem könnyű dönteni, melyiket vegyük meg, ezért utánanéztünk, mi lehet a különbség az olcsóbb és a drágább vizek között, hogy kiderüljön, valóban megéri-e a több pénzt rászánni vagy a saját márkásat is nyugodtan elvihetjük.
Első körben a boltok polcain néztünk körül, hogy össze tudjuk hasonlítani a vizek árait és tartalmát, hogy kiderüljön, mivel tud többet egy 100-200 forintos víz a 60 forintosnál. A válasz az, hogy gyakran semmivel, legalábbis, ami az ásványianyag-tartalmat illeti.
Nincs több hasznos anyag a drága vizekben
Érdekes módon a legolcsóbb ásványvízben több ásványi anyag található, mint a legdrágábban: a Janáért 234 forintot kérnek, miközben literjében 31 milligrammal kevesebb az ásványi anyag, mint az 59 forintos Mizse vízben. A legmagasabb ásványianyag-tartalmú víz a véletlenszerűen kiválasztott mintánkból a Balfi volt, amit ehhez képest szerény, 99 forintos áron adnak. Itt az eredmény egy táblázatban növekvő ásványianyag-tartalom alapján rendezve:
Ásványvízmárka | Ásványianyag-tartalom | Ár |
Kristályvíz | 425 mg/l | 109 forint |
CBA Aquarius (Albertirsa) | 466 mg/l | 79 forint |
Spar Verde | 466 mg/l | 79 forint |
Jana | 479 mg/l | 234 forint |
Mizse | 510 mg/l | 59 forint |
Szentkirályi | 520 mg/l | 119 forint |
Szentkirályi Oxigén | 520 mg/l | 209 forint |
Spar Budget | 545 mg/l | 49 forint |
Emese | 560 mg/l | 85 forint |
Visegrádi | 1192 mg/l | 66 forint |
Theodora | 1600 mg/l | 89 forint |
Balfi | 1869 mg/l | 99 forint |
Most a lágyabb víz a menő
Mégsem minden a magas ásványianyag-tartalom, sőt a legtöbben azokat a vizeket veszik, amelyekben viszonylag kevés a kalcium, a magnézium, a kálium, a nátrium és a hidrogén-karbonát. „Ez a keresett, ez a divat egész Európában. Az állhat mögötte, hogy az alacsony ásványianyag-tartalmú vizeknek semleges az ízük, és sok ember inkább ezt szereti. Amelyikben több az ásványianyag-tartalom, annak karakteresebb az íze” – tudtuk meg Bikfalviné Hamza Kingától, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkárától.
A lágyabb kategóriában választhatunk például a Kristályvíz, a CBA Aquarius, a Spar Verde, a Jana, a Mizse, a Szentkirályi közül. Az árukban mégis nagy a szórás, szinte a teljes skálát lefedik: van köztük 59, 79, 109, 119, 209 és 234 forintos. Kérdés, hogy akkor mi a különbség?
Az olcsó is épp ugyanolyan biztonságos
„Az olcsó és a drága ásványvíz között minőségben semmilyen különbség nincsen, mindegyiknek ugyanazoknak a szigorúan meghatározott követelményeknek kell megfelelnie. Az egyik, hogy védett vízzáró rétegből származzon, ami azt jelenti, hogy az összetétele nem változhat, külső szennyeződéstől mentes, eredendően tiszta. Legfeljebb a palackozás során kerülhetnének bele mikroorganizmusok a levegőből” – magyarázta Bikfalviné Hamza Kinga, aki szerint kismamák is nyugodtan ihatják a legolcsóbb ásványvizeket, sőt a babáknak is lehet adni.
„Naponta többször végeznek mikrobiológiai ellenőrzést a gyártók, ez biztosítja a megfelelő mikrobiológiai minőséget – mondta. – Arra volt már példa, hogy minimálisan túlléptek egy-egy határértéket, de sosem olyan mértékben, hogy az az egészségre veszélyes lett volna.” Hogy biztonságosság szempontjából nincs különbség a drágább és az olcsóbb vizek között, azt kérdésünkre az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztálya is megerősítette.
„Ha minden élelmiszer olyan biztonságos volna, mint az ásványvíz, akkor nagyon nyugodt lennék – nyugtatta meg a kétkedőket Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-biztonsági bizottságának elnöke is. – Elég szigorúak az ellenőrzések, főleg ilyenkor nyáron.”
Vigyázzunk a buborékmentessel!
Ha nem figyelünk oda, akkor viszont akár mi lehetünk a saját vizünk legnagyobb ellenségei. „Egyre népszerűbbek a szénsavmentes vizek, de a szénsav tartósítószer is, és ha nincs a vízben, és az ember nem teszi a palackot hűtőbe, akkor felszaporodhatnak a mikroorganizmusok – figyelmeztetett a fogyasztóvédő. – Ha csendes vizet viszünk ki a strandra, és kinyitjuk a 30 fokban, előfordulhat, hogy délutánra nem olyan jó meginni.” Emellett a hő hatására káros anyagok szabadulhatnak fel a palackból.
Mire figyeljünk még?
Érdemes időnként váltogatni az ásványvizeket, hogy ne mindig ugyanolyan arányban vigyük be ugyanazokat az ásványi anyagokat. Csecsemőknek nem célszerű magas ásványianyag-tartalmú, sőt olyan palackozott vizet sem adni, amelyik több mint 24 órája lett felbontva. A kismamáknak jót tesz a magas kalciumtartalmú víz, mert a magzat megfelelő csontfejlődéséhez több kalciumra van szükségük. Akinek viszont érelmeszesedése van, inkább ne igyon magas kalciumtartalmú vizet. A nátriumtartalomra is érdemes odafigyelni, ez azért fontos, mert sót így is épp eleget beviszünk a szervezetünkbe.
Nem árt, ha kibogarásszuk a csomagolásról, melyik kútból származik a víz, főleg ha saját márkásat veszünk, mert így akár az is kiderülhet, hogy épp a kedvenc vizünket tartalmazza, csak olcsóbban adják. Az ízesített vizeknél is jó résen lenni, mivel az aromák mellett több változat cukrot is tartalmaz.
Akkor mégis mitől kerül többe a drágább víz?
„A saját márkás vizek ára azért lehet nagyon alacsony, mert sokat vásárolnak belőle az áruházláncok, ezért a gyártóknak kisebb haszonkulccsal is megéri – magyarázta el Dömölki Lívia. – Másrészt ha olcsón adják a vizet, akkor ritkán ugrik be az ember csak néhány palack vízért, és még biztos megvesz négy-öt dolgot.”
Más márkák inkább azt a taktikát választják, hogy a reklámra költenek, hogy vonzóvá tegyék a vizüket. A felmérésünkben szereplő legdrágább víz, a Jana pedig azért kerülhet ennyibe, mert nem hazai, így a szállítás költségét is meg kell fizetnünk.
Tényleg minden ásványvíz, amire ezt írják?
„Tévhit, hogy csapvizet palackoznának ásványvízként – mondta a pletykára az Ásványvíz Szövetség titkára. – A vizeket helyben kell palackozni, ott, ahol a kút van, és zárt rendszeren keresztül kerül a palackba. Semmi értelme nem lenne ezt megbontani és átkötni a csapra.” Bikfalviné Hamza Kinga egyébként azt javasolja, hogy íz alapján válasszunk a bolti vizek közül, és azt igyuk, amelyik ízlik és jólesik.