
A stressz tehát az egész szervezetre hatást gyakorol, így a túlzott hajtás a hormonrendszert és az immunrendszert sem kíméli. Az viszont sokunknak új információ, hogy a stressz a szervezetben akár olyan gyulladást is okozhat, amely negatívan befolyásolja a petefészek működését, így csökkentve a fogantatás esélyét – derül ki egy, az American Journal of Human Biology folyóiratban közölt vizsgálatból. A magyarázat az, hogy a szervezet fokozott igénybevétele miatt úgynevezett akutfázis-fehérjék, így például CRP is megjelenhetnek, ez pedig csökkentheti a fogantatáshoz nélkülözhetetlen progeszteron mennyiségét.
Terhesség és progeszteron
Kathryn Clancy, a kutatást vezető antropológusprofesszor ezt úgy magyarázza, hogy a szervezet elsősorban önfenntartásra törekszik, a fajfenntartás, a reprodukció csak ezt követően lép előtérbe.
A kutatók fordított arányosságot fedeztek fel a CRP és a progeszteronszint közt, az eredmény tehát alátámasztotta a széles körben ismert kapcsolatot az elhúzódó stressz, az extrém igénybevétel (háború, leromlás, nagyfokú fizikai terhelés) és a petefészek csökkent működése között. A méhnyálkahártya a progeszteron hatására válik képessé arra, hogy a megtermékenyült és osztódásokon is átesett petesejt beágyazódhasson. A várandósság korai szakaszában – egyéb tényezők mellett – a méhösszehúzódásokat gátló hatásánál fogva ez a hormon is biztosítja a terhesség megmaradását. Csökkenésének viszont egyértelmű következménye a fogantatás elmaradása.
Stressz és CRP
A C-reaktív fehérje (CRP) az akut gyulladásos folyamatokban megjelenő fehérje, jól és könnyen mérhető. A folyamat kezdetekor szintje hamar megemelkedik, a gyulladás múltával gyorsan csökken, így segítségével könnyen lehet következtetni az immunrendszer működésére, illetve a szervezetet érő pszichoszociális stressz mértékére.
Érdekesség, hogy a CRP értékét a finomított liszt és a cukortartalmú élelmiszerek túlzásba vitt fogyasztása is megemelheti; ebből a szempontból is jobbak tehát a teljes kiőrlésű élelmiszerek.