Életmód

Egyél bátrabban és fogyókúrázz másképp!

Mindenki (na jó, majdnem) diétázik, vagy ha még nem, akkor holnap fogja elkezdeni. Magyar Zoltán mesterszakács vendégei igényei nyomán jött rá alapvető táplálkozási törvényszerűségekre. Lehetőségek és tévhitek.

Egyél bátrabban és fogyókúrázz másképp

– Hogyan kezdtél “diétásan” főzni?

– Nagyon sok modell vendégem van, akiktől az évek során rengeteg dolgot tanultam. Végignéztem, hogyan készülnek fel, hogyan szabadulnak meg a zsírtól és víztől néhány nappal a divatbemutató előtt. Jóval több lehetőség van a diétára annál, mint amit általános megoldásként használni szoktunk.

– Mik a leggyakoribb tévedéseink?

– Egyáltalán nem biztos, hogy a csirkemell a legjobb választás a húsok közül, és hatalmas különbség lehet paradicsom és paradicsom között is, vagyis nem mindegy, honnan származik a zöldség, ami a tányérunkra kerül. Ha ugyanis visszatartják a fejlődésben a zöldséget, vagy legalábbis egészséges mértékben növesztik, akkor nem kerülnek bele mesterséges szerek. Ez azért fontos, mert minden zöldségben megtalálható az a lebontó enzim, ami akkor tud csak hatni, ha tiszta formában, vegyszerektől mentesen és hőkezelés nélkül fogyasztjuk az adott alapanyagot. A vegyszerektől viszont nemcsak hízunk, de ezeknek még étvágyfokozó hatásuk is van. Meg kell keresni azokat az őstermelőket, akik a saját árujuk minőségét garantálják.

Egyél bátrabban és fogyókúrázz másképp– Mi a helyzet a gyümölcsökkel? Mennyire kell vigyáznunk velük a szénhidráttartalmuk miatt?

– Ezekre is vonatkozik mindaz, amit a zöldségekről mondtam, és a gyümölcsök némelyike kifejezetten segíti a fogyást. Az ananász mellett ilyen a mangó és a málna is. A citrusfélék pedig héjukkal együtt szintén nagyon hasznosak a diétához. Ezek nemcsak hogy nem hizlalnak, de zsírégető hatásuk van.

– Említetted, hogy a csirkemell nem biztos, hogy a legjobb választás…

– Mindenki a roston sült csirkére esküszik. De ez tévedés. A marhahús még ennél is jobb. A hátszínben és bélszínben zsírégető enzimek vannak, szemben a csirkével. Nem kell félni a vörös húsoktól, például a szarvashúsban annyi foszfor és ásványi anyag található, amennyi a szárnyasban soha, és semmivel nem hizlalóbb annál. Ráadásul nem árt megnéznünk, hogy amit mi eszünk, az mit evett. A csirke nem igazán “tisztán evő” állat, a marha viszont csak zölddel táplálkozik.

– Hogyan készítsük el?

– Jó, ha a hús még kicsit roppan, nem fontos agyonsütni. Variáljuk bátran zöldségekkel, most például szezonjuk van, érdemes ezt kihasználni. A mangalicához is bátran nyúlhatunk, a pármai sonka például nagyon jó választás. Magokkal és steviával elkészített pestóval tálalva kiváló főétel, és szinte semmi kalóriát nem vittünk be a szervezetünkbe.

Magyar Zoltán
Magyar Zoltán

– Mi van, ha már unjuk a húst és zöldséget?

– Már azzal is nagyon sokat segítünk, ha kicsit változtatunk a szokásos technikánkon. Például miért ne csinálhatnánk a brassóit halból? Válasszunk búzaliszt helyett rizslisztet, akár panírozáshoz is. Sőt a rántott húst rostlapon is süthetjük, így sokkal jobban kedvez a diétánknak. A rizsliszt egyébként akár főzelékek habarásához és rántásához is kiválóan használható, és máris sokat tettünk az alakunkért.

– Van esélyünk azért desszertre is?

– Nem sokan ismerik, de létezik megoldás a cukor elkerülésére anélkül, hogy édesítőszerekhez nyúlnánk (ezeknek nemcsak mellékízük van, de némelyik még káros is lehet az egészségre). A stevia, magyar nevén édesfű egy az egyben azt tudja, amit a cukor, tehát tökéletesen használható akár desszertek elkészítéséhez is. Egyre több helyen lehet már beszerezni, herbáriákban és hipermarketben is árulják, hozzáférhető friss, szárított és feldolgozott formában is, és még cukorbetegek is gond nélkül fogyaszthatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top