Az ausztráliai Deakin Egyetem kutatói norvég kollégáikkal mintegy 23 000 anya és gyermeke megfigyelésével végeztek kutatásokat. Az adatgyűjtésre az anyák terhessége alatt, valamint a gyermekek 18 hónapos és 3 éves korában került sor, a gyermekek depressziós, pánikbeteg, hiperaktív és egyéb tüneteinek megjelenését pedig jól összeállított kérdőívek kitöltetésével a szülőktől szerezték be. A kutatás kizárólag a táplálkozási szokásokat vette figyelembe, figyelmen kívül hagyva mindenfajta egyéb mentális betegségeket kiváltó okokat, mint például a társadalmi hátteret vagy a családban korábban jelentkező hasonló tüneteket. A felmérés először mutatott rá a közvetlen kapcsolatra a pszichés és viselkedésbeli megbetegedések, valamint az anyák terhesség alatti, illetve a gyermekek korai táplálkozási szokásai között.
„Azt már jó ideje tudjuk, hogy a gyermekek korai ételfogyasztása, beleértve a az anyaméhbeli táplálkozást is, közvetlen hatással van a későbbi megbetegedésekre való hajlamra. Gondolok itt például a szívbetegségekre, a cukorbetegség kialakulására stb. Ez a kutatás azonban az első olyan, ami a táplálkozás és a mentális megbetegedések összefüggése között mutat fel bizonyítékot” – nyilatkozta Felice Jacka, a kutatás vezetője.