Életmód

Kiderült, mi motiválja legjobban a fogyást

Lehet, hogy nem boldogít, viszont rávesz fogyásra.

Kiderült, mi motiválja legjobban a fogyást Több tanulmány is alátámasztja, hogy eredményesebbé teszi a fogyókúrát, ha a fogyni vágyókat anyagilag is motiválják. Az amerikai Mayo Klinika kutatásában például az önkénteseket két csoportra osztották: annak a csapatnak a tagjai, akiket pénzzel jutalmaztak a fogyásért, átlagosan 4,1 kilótól szabadultak meg a vizsgált időszakban, míg azok, akik nem kaptak javadalmazást, csupán 0,9 kilót adtak le.

„A pénzügyi ösztönzők azonnali pozitív visszajelzést biztosítanak, míg a fizikai aktivitás egyéb eredményei, például az egészség, a hosszabb élettartam vagy a vonzóbb külső csak később mutatkoznak meg” – magyarázta Marc Mitchell, a Torontói Egyetem PhD-jelöltje, aki 11 a témában megjelent tanulmányt vetett össze.

Nos, a világ egyik leggazdagabb országában, Dubajban máris élesben alkalmazzák a módszert: mivel a népesség fele kövér vagy túlsúlyos, ezért az állam úgy döntött, hogy a hangzatos szlogenek helyett pénzzel, pontosabban arannyal motiválják fogyókúrára a lakosságot. Csak regisztrálniuk kell a jelentkezőknek, és 30 nap alatt legalább 2 kilót kell fogyniuk ahhoz, hogy megkaphassák a jutalmat: félkilónként 1 gramm aranyat.

Oszaka városának egyik női bérházában szintén anyagilag motiválják a lakókat arra, hogy szabaduljanak meg egészségtelen súlyfeleslegüktől: minden egyes leadott kiló után 1000 japán jent, vagyis nagyjából 2260 forint kedvezményt kapnak a havi lakbérükből, abban az esetben viszont, ha híznak, ugyanennyivel többet kell fizetniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top