Életmód

Így változtatta meg a diétánkat a Facebook

Aki posztol, többet fogy. Vannak azért olyanok is, akik túlzásba esnek, és az edzésekről, fogyásról készült fotókkal bosszantják a Facebookon barátaikat. Hol a mérték?

Így változtatta meg a diétánkat a Facebook!A Facebook diéta hozzávalói: tölts fel a profiloldaladra egy realitást tükröző fotót magadról, tűzd ki a célt, oszd meg az ismerőseiddel, majd posztolj rendszeresen a sikereidről és az esetleges kudarcokról egyaránt! Ha már ország-világ elé tártad kevésbé előnyös fotóidat, és közzétetted, hogy mostantól minden más lesz, kevésbé fújsz majd visszavonulót, mintha ennél diszkrétebb, magányosabb módját választanánk az életmódváltásnak.

Nem mellesleg ez utóbbinál valóban fontos lépés az elhatározás széles kör előtt való vállalása, amihez jó felület a közösségi háló. Igazi Facebook junkie-ként Móni is úgy gondolta, szüksége van arra a pozitív nyomásra, amit a barátok adhatnak. „Arra azonban nem számítottam, hogy miután kiírom az üzenőfalamra, hogy szeretnék 60 kilóra lefogyni, néhányan elkezdenek masszívan lebeszélni, hogy így is jól nézek ki, minek akarom gyötörni magam.”

Mindenki tudja, hogy edzésben vagy

Mint ahogy az sem feltétlenül sül el jól, ha azzal bőszítjük kevésbé sportos ismerőseinket, hogy

 Aki posztol, többet fogy?

Akik rendszeresen posztolnak az edzéseikről, hamarabb elérik a vágyott alakot a Dél-Karolinai Egyetem kutatói szerint, és a diétázók is többet fogynak, ha közszemlére teszik törekvéseiket. Egy izraeli kutatás szerint pedig minél több időt töltenek a kamaszlányok a közösségi oldalakon, annál gyakrabban esnek étkezési zavarok – anorexia, bulimia, ortorexia, vagyis a túlzott diétázás – csapdájába.

mennyi időt töltünk az edzőteremben vagy a sportpályán. „Nem tartom szerencsés visszacsatolásnak a testedzési eredményeinkről való posztolást, ugyanis kétélű fegyver – mondja Barta Tibor fitneszoktató. – “Lehet, hogy kapunk elismerő, biztató, támogató megjegyzéseket, de ugyanígy benne van az is, hogy lenéző és demotiváló véleményekbe is beleszaladunk. Többet érünk el azzal, ha hús-vér segítőt keresünk, mert így valóban szakértő kezekbe kerülünk, és a felesleges kudarcoktól is megkímélhetjük magunkat.”  Hasznos lehet, ha hozzánk hasonló problémával küzdő közösséget találunk, mondjuk egy zárt csoportot, mert általuk értékes motivációhoz juthatunk.

A varázsütés-hatás csapdája

A fogyás népszerűsítésének egyik legjobb eszköze az before-after fotók posztolása. Ezeket a bejárt út, az elért siker teszi izgalmassá, és semmit nem tükröznek abból a kemény melóból, ami a külső átalakulás folyamatát kísérte. Csapdájuk, hogy ezek a képek gyakran eltúlozva jelenítik meg a végleteket, és időnként azt sugallják, mintha a vágyott alak elérése erőfeszítések nélkül, szinte varázsütésre megtörténhetne. Életmód-coachként gyakran találkozom azzal, hogy ez a varázsütés-hatás drasztikus lépésekre serkent, sokan valódi felkészülés nélkül vágnak bele szigorú fogyókúrákba és a nem éppen az edzettségi szintjüknek megfelelő edzésekbe, amelyek nem tarthatók fenn huzamosabb ideig, abbahagyásukkal pedig máris szavatolható a rettegett jojó effektus.

Így változtatta meg a diétánkat a Facebook!Elismerésre vágyva

Hogy mi számít eredménynek, az nagyon egyedi elbírálás alá esik. Valakinek a maraton lefutása a megosztandó téma, más már egy kiadós edzés után is késztetést érez arra, hogy tudassa ismerőseivel: keményen megdolgozik a jó formáért. A kérdés már csak az, hogy ez utóbbi mikortól kezd terhes lenni. „Az egyik ismerősöm napi szinten tudósított a fogyókúrájáról. Én drukkoltam neki, de jobban tudott volna lelkesíteni, ha ritkábban ad számot a sikereiről. Így viszont a harmadik hétig bírtam, aztán letiltottam” – meséli Melinda.

Megkérdeztünk egy HR-szakembert, hogy segíthet-e például a munkakeresésben, ha a profiloldalunkon jól látszik: sportot szerető, kitartó jelöltek vagyunk. A szakember szerint a kiválasztási folyamatban ritkán van idő a Facebook oldal átböngészésére, és ha mégis, akkor sem jelent előnyt a karcsúbb test vagy a sportos testalkat. Kivéve talán a szépségipar egyes területeit, vagy például az edzők világát, akik saját edzéseiket dokumentálva inspirálhatják a tanítványokat. A túl sok izomvillantó poszt azonban már visszatetsző lehet, hiszen azt az érzést keltheti, hogy csak az elismerések és lájkok vágya hajtja a sportolásáról posztolót. 

Itt is igaz tehát: a mérték az érték, ha pedig napi szintű motivációra van szükségünk, érdemes elgondolkodnunk, hol, milyen fórumokon találhatjuk meg a vágyott elismerést. Emellett fontos, hogy ne az legyen az üzenetünk, hogy azért akarunk változni, fogyni, izmosodni, mert utáljuk a testünket, éppen ellenkezőleg: azért, mert szeretjük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top