Életmód

Mit tehet egy húsevő, ha vegán jön vendégségbe?

Nehéz dolguk van az átlagostól eltérő diétán élő embereknek. Vagy nem is nekik, hanem jóval inkább az őket vendégül látóknak. Tippek, hogy mindenki jóllakjon, és a barátság is megmaradjon.

Emlékszem, már az is gondot okozott a családban, amikor bejelentettem, hogy nem eszem húst. Ebbe még belefér egy rántott sajt vagy rántott gomba, vagy akár egy tejfölös gombapaprikás, de amikor kiderült, hogy vegán lettem, ráadásul nyers vegán, akkor jöttek a kétségbeesett kérdések: de akkor mit eszel? Első hallásra merész lehet, főleg annak, aki nem ásta bele magát a nyerskonyha gasztronómiai rejtelmeibe. De vajon nyers chef-nek kell lennie annak, aki vendégül lát egy nyersevőt? Azt gondolom, hogy természetesen nem.

Mit tehet egy vegán a húsevő vendégségben?

Nyers alapanyagokból akkor is össze lehet állítani egy szép és gusztusos tálat, ha valaki egyáltalán nem járatos a nyers ételek világában. Ez csak fantázia és jó szándék kérdése. Erre jó példa egy panzió étterme, ahol évekkel ezelőtt nyaraltunk, és a szakács nagy gonddal készítette nekem – külön nekem! – az ételeimet. A szomszéd asztalnál irigykedve nézték, hogy milyen gyönyörűségeket hoz a pincér!

Néhány jótanács nyers vegán étrenden élő barátaimnak:

–    Jó ötlet vinni magunkkal valamilyen nyers ételkülönlegességet, például cukkinitekercseket vagy valamilyen aszalt kekszet, amit előételként meg tudnak kóstolni a többiek is. Meg fognak lepődni, hogy milyen finom. Ha hagynak belőle nekünk, akkor nem maradunk éhesek.

–    Levesszük a terhet a vendéglátónk válláról, ha bejelentjük, hogy ne fáradjanak, nem fogunk semmit fogyasztani, mert épp böjtölünk!

–    Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy lesz nekünk való fogás, akkor lakjunk jól indulás előtt.

–    Amit semmiképp nem szabad: ne kritizáljunk senkit azért, amit éppen eszik!

–    Ha erre nem kíváncsiak kifejezetten, akkor ne tartsunk kiselőadást arról, hogy mit és miért kellene másképp enni, ne keltsünk senkiben lelkiismeret-furdalást!

Mit tehet egy vegán a húsevő vendégségben?Fontosabbak-e az emberi kapcsolatok, mint a diéta?

És mi a helyzet akkor, ha vendéglátónk a hagyományos ételek mellett kizárólag a mi kedvünkért készít valamilyen különlegességet, ami nem nyers, vagy nem egészen vegán? Nagy örömmel tálalja elénk, és látszik rajta, hogy várja a hatást, örülünk-e neki vajon? Ha bigott nyersevők vagyunk, mondhatjuk, hogy „nagyon köszönöm, de ez nem fér bele a diétámba.”

Egy ilyen helyzetben borul minden, mert vajon az emberi érzések és kapcsolatok fontosabbak-e, mint a magunk választotta étrendünk? Megsérthetünk-e valakit – főleg azt, aki szeretettel ételt készített nekünk, csak nekünk és mást, mint a többieknek – azzal, hogy „ebben nem minden összetevő nyers”, vagy „ebben van egy kis sajt”?

Erre a kérdésre mindenki megtalálja magában a választ, lényeg az, hogy maradjunk hűek önmagunkhoz.

Néhány jó tanács olyanoknak, akik nyers vegán vendéget várnak:

–    Gondolkozzunk salátában! Friss, üde zöldségeket vágjunk össze egy nagy tálban, mehet rá egy kis olaj, zöld fűszerek (lehetőleg kerüljük a szárított fűszereket), kevés citromlé, és már készen is van. Érezhetjük úgy, hogy ez így még kevés, hogy erre még hiányzik valami… de nem! Ez így tökéletes! A jégsalátán, uborkán, és a paradicsomon kívül nem szentségtörés beletenni egy kis reszelt cukkínit vagy sárgarépát. De ha kerül bele néhány avokádószelet vagy egy jó marék spenót, akkor az már igazi ínyencség, és a siker garantált! Az ilyen salátát a többi vendég is meg fogja kóstolni, és sokukról kiderül, hogy mennyire szeretik a zöldségeket!

–    Nagy sikere lehet egy egyszerű gyümölcssalátának idénygyümölcsökből! Arra figyeljünk oda, hogy befőtt vagy tejtermék ne legyen benne, csak friss gyümölcs! Mentalevelekkel, friss gyömbérdarabkákkal lehet díszíteni. 

–    Látszólag ital, de tulajdonképpen ételnek minősül egy jó kis turmix, olyan összetevőkkel, amiket alapanyagként is szeretünk. Nyersevő vendégünk hálás lesz például egy zöld turmixért, amibe spenótot, vizet és 1-2 banánt teszünk. De egy déligyümölcsökből készült isteni trópusi koktélt a többi vendég is biztosan meg fog kóstolni.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top