Életmód

Sikálás másként – fluoridmentes fogkrémeket teszteltünk

Sós, aloés, cserszömörcés – kinyomtuk, megkóstoltuk, és fogat is mostunk velük. Kipróbáltunk néhány fluoridmentes fogkrémet!

„Méééreg” – mondta nagyon szigorú arcot vágva várandós barátnőm a fluorról még évekkel ezelőtt. Akkor hallottam először a fluoridmentes fogkrémek csodálatos világáról. Majd homokba dugtam a fejem, és tovább használtam a szokásos fogkrémemet. Aztán persze legközelebb megint egy babás ismerőssel való párbeszéd során futottam bele a témába. A vége az lett, hogy a cserszömörcéstől az aloés fluoridmentes fogkrémekig mindent kipróbáltunk, és megkérdeztük dr. Papp Hubát, a Haris biofogászat fogszakorvosát is.

„A fluor önmagában nem rossz dolog, hiszen a fogzománc egyik legfontosabb alkotóeleme. De aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, annak nincs

szüksége pluszfluorra” – magyarázza a fogszakorvos. “Minimális szinten minden élelmiszer tartalmaz fluort, például a kecsketej egy nagyon jó forrás. Tízszer annyi fluor van benne, mint a tehéntejben.” A rizsben, kölesben, gabonákban, káposztában, teákban vagy tengeri növényekben is sok fluor van, ha valaki aggódna a fluorbevitele miatt. Ám az ellenkezőjétől való félelem sem alaptalan:
„Azért kényes dolog a fluor, mert az ajánlott és a toxikus mennyiség nagyon közel van egymáshoz” – mondja Papp Huba. Ha túl sok a fluor a szervezetben, akkor például fluorózisos foltok lehetnek a fogon (vagyis a fog általános színétől eltérő színű foltok), amit aztán nem lehet eltüntetni. „Féléves korban, még ha nem is látszik, elkezdődik a csontfogak fejlődése, három éves korra pedig – a bölcsességfogak kivételével – az összes csontfogcsíra valamilyen szinten kifejlődött. Az alakuló fogakat így nem mindegy, milyen hatások érik, többek között ezért nem jó, ha a kisgyerekek lenyelik a fluoridos fogkrémet.”

Attól azonban ne féljünk, hogy túladagoljuk a fluort a szervezetünkben, legalábbis természetes módon. Nem tudunk mondjuk annyi kecsketejet inni, ami fluormérgezést okozna. A szintetikus fluorral (ami a fogkrémekben található) azonban más a helyzet. „A fluor a legreakcióképesebb elem a földön, nem lehet például üvegben tárolni, mert szétmarja. A toxikus mennyiség az enzimeket is károsítja, márpedig azok a szervezet alapvető működéséhez szükségesek – magyarázza a szakértő. – De árthat a hormonháztartásunknak is, és ha túl sok van a szervezetünkben, akkor merevekké teszi a csontjainkat, és így azok könnyebben törhetnek. A felesleges fluornak ugyanakkor »butító« hatása is van, csökken tőle a gyermekek IQ-ja. Ám egy »átlagos« fluoridos fogkrémből (75 ml-es kiszerelésben) háromtubusnyit kéne lenyelni ahhoz, hogy mérgező legyen.”

Szájvizeket már teszteltünk, most kipróbáltuk a gyógyszertárakban vagy drogériákban könnyen hozzáférhető fluoridmentes fogkrémeket.

Megnézem
Összes kép (1)

A fogkrémteszt során csak a fluoridmentességet vettük figyelembe, egyéb mumus anyagok – mint például az SLS (nátrium-lauril-szulfát) – jelenlétét nem vettük figyelembe. Ha többet szeretnél tudni erről, és egyéb kozmetikai összetevőkről itt olvashatsz róluk. Ha tudományos kutatásokra, eredményekre vagy kíváncsi a fluoriddal kapcsolatban, itt olvashatsz róla angolul, itt pedig magyarul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top