nlc.hu
Életmód
Az öltözködés pszichológiája

Az öltözködés pszichológiája

Az átváltoztatós műsorok népszerűsége töretlen, hiszen szeretünk csodás átalakulások szemtanúi lenni. Az új stílussal teremtett összhatás azonban csak akkor lesz az igazi, ha hűen tükrözi a belső világunkat. Ebben támogathat minket a stíluscoaching.

„A stílus nem feltétlenül velünk született adottság, de tanulható.”

A magabiztos fellépés hatalom, csak tudnunk kell, hogyan használjuk ki pozitív adottságainkat. Persze hiába öltjük fel a legdrágább ruhát, ha az nem illik hozzánk, és mást sugárzunk kifelé. Az első benyomás kialakításakor ötvenöt százalékban a vizuális információ, vagyis a külső, az öltözködés, az ápoltság hat. Sok helyzetben mindössze néhány másodperc alatt döntenek a sorsunkról. Ám ha kinézetünk jól tükrözi a világképünket, azzal csak nyerhetünk.

Siklós Barbara tíz évet töltött el a marketingszakmában, már ott tapasztalta, milyen kihívást jelent az önazonos öltözködés, a magabiztos megjelenés. Ez a felismerés adott új irányt a pályájának. Stíluscoachként most abban segít a nőknek, hogy az öltözködés és a viselkedés által megtanulják kifejezni személyiségüket, és megtalálják a külső-belső egyensúlyt.
„Különösen a munkahelyen fontos az öltözködés. A legjobb ruha sem hat, ha viselője nincs harmóniában önmagával – mondja a szakértő. – Armani mondta, hogy a stílus nem feltétlenül velünk született adottság, de tanulható. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen már egy leheletnyi sminktől is kifinomultabb a megjelenésünk. És lássuk be, mindenki szívesen időzik inkább olyan emberek társaságában, akiknek a megjelenése és a személyisége egységet alkot.”

Az öltözködés pszichológiája

 

Mutasd a ruhád!

„Amikor először keres fel valaki, mindig megkérdezem, hogy egy tízes listán mennyire szeretné a változást. Többnyire a kilences-tízes szintet jelölik meg – folytatja a stíluscoach. – A beszélgetés során tisztázzuk a célokat, ezt követi egy testalkat-, szín- és stíluselemzés, majd jön a gardróbrendezés és a közös vásárlás. A stílus megmozgatása több életterületre is kihat, a pozitív visszajelzések által merészebbé, magabiztosabbá válnak az ügyfelek. Akadt olyan hölgy, aki sokáig nem mert randevúzni, de a coaching eredményeként felbátorodott, és elment egy társkereső rendezvényre.

Siklós Barbara szerint a styling akkor jó, ha a tükörbe pillantva azt érezzük, teljes egészet alkotunk. Az egyéniséghez illő öltözet kiválasztásához fontos az évszak-típus meghatározása is. (Barbara gyors elemzése során megtudom, hogy tél-típus vagyok, és a fekete, valamint a fehér is jól áll, ami remek, mert éppen fekete topot viselek fehér szoknyával.) A szakértő bepillantást nyer az életvezetésünkbe is, hiszen ehhez igazodva születik meg az új stílus. A praktikus tanácsok által beindul a változás, a találkozások arra sarkallnak minket, hogy nyitottabbá váljunk az újra, és az öltözködést önkifejezési eszközként használjuk.

Öltözködéssel a jó hangulatért

• Egy rosszkedvű reggelen sokat emelhet a hangulatunkon, ha a kedvenc ruhánkba bújunk, és feldobjuk egy látványos kiegészítővel. Ezután jöhetnek a tükör előtt az önmegerősítő mondatok: „Csinos vagyok”, „Szeretem magam”, „Jó napom lesz”, és már indulhatunk is!
• Amit két éve nem vettünk fel, arra már nincs szükségünk! A leltározás sok energiát felszabadít! • Véget vethetünk az értelmetlen impulzusvásárolásoknak, ha nem hamarkodjuk el a döntést, hanem inkább félretetetjük a kiszemelt ruhát, és alaposan átgondoljuk, valóban szükségünk van-e rá!
• Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretünk magunkon, és ezt folyamatosan bővítsük. Ha nem sikerül tízet összegyűjtenünk, kérdezzük meg a környezetünkben élőket, mit szeretnek bennünk, rajtunk. 

 

Ruha teszi az embert?

A stylingnak is megvan a pszichológiája. Szakértőnk szerint ezt letesztelhetjük, ha üzletasszonyos viseletben megyünk ügyeket intézni, hiszen sokkal komolyabban vesznek bennünket (és persze mi is magunkat), mint ha ugyanezt egy farmer-tornacipő szettben tennénk. Az agy igazodik az öltözködéshez. Kísérletek bizonyították, hogy a résztvevők ugyanazt a munkát különböző teljesítménnyel végezték el különböző ruhákban, tehát szoros kapcsolat áll fenn a viselt ruha és a viselkedés között. „Ha például feljebb szeretnénk jutni a ranglétrán, érdemes megnézni, milyen az azon a szinten dolgozók öltözködési stílusa és követni azt. Színekkel vagy kiegészítőkkel pedig belecsempészhetjük öltözetünkbe a személyiségünket, nem kell egyenkatonákká válnunk! A legfontosabb mindig az összhatás” – fűzi hozzá szakértőnk.

Az öltözködés pszichológiája

 

Egy lépés önmagadért

Dorogi Adrienn két kisgyermek anyukája. Míg a legtöbb nő imád vásárolgatni, ő elveszettnek érezte magát a plázákban, nem találta a neki való ruhadarabokat. „Mindig lenyűgöztek az átváltoztató műsorok, amelyekben a szakember lazán lekapott egy ruhát a polcról, és remek összhatást ért el vele. Én nem tudtam, mi illik hozzám, ezért kértem szakember segítségét – meséli Adrienn. – Öt évig voltam otthon a gyerekkel, és az irodai munkaköröm teljesen más viseletet kívánt, mint ami bejáratottá vált az utóbbi években az életemben. A szülések után felszedtem néhány kilót, amit igyekeztem bő ruhák alá rejteni. A tanácsadás egyik legjobb hozadéka az volt, hogy kizökkentett ebből a »zsáköltözködésből«, ma már nőiesebb darabokat viselek. A stílusváltás sikerességét a sok pozitív visszajelzés is bizonyítja. A régi ruháim hetven százalékát kidobtam vagy elajándékoztam. Ahogy álltam a majdnem üres szekrény előtt, úgy éreztem, tettem egy lépést magamért. Nem könnyű háziasszonyból dolgozó nővé alakulni. A bevált dolgok biztonságosak, az újban mindig benne van a kockázat. A profi segítség révén hamar ráálltam az új vonalra, és megtaláltam a saját stílusom. A ruhavásárlás is gyorsabban megy, hiszen már tudom, mit keresek.”

Ahol segítséget kérhetsz: www.stiluscoach.hu

Miniteszt - Tudj meg többet magadról! Cikkünk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:

 

  • A lelkünkben élő férfi
  • Sárkányanyák és kicsi papucsfiaik
  • Nézd meg az anyját, kezeld a fiát! – interjú Novodomszky Évával és Papadimitriu Athinával
  • Égnek áll a hajad a stressztől?
  • Férfiélet, női sors – Müller Péter írása
  • A nőiesség segélykiáltása – PCOS szindróma
  • Szabadság, szerelem – teszt
  • Gyógyító irodalom

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top