Ünnepi nyers menü: mákos bejgli másképpen

Lénárt Gitta | 2013. December 22.
"Szemeim előtt láttam a családomat, ahogy ülünk az ünnepi asztalnál, ők eszik a szokásos karácsonyi menüt, halászlét, bejglit… és én? A kezemben egy alma, vagy jobb esetben banán?" – A nyers ételek nagy kedvelője, Lénárt Gitta összeállított nektek egy nagyon izgalmas karácsonyi menüt – bejglivel és karácsonyfára akasztható sütivel.
Gitta a gyerekeivel
Gitta a gyerekeivel

Amikor 6 évvel ezelőtt elkezdtem nyers ételeket enni, remekül elvoltam egész nap salátával, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevekkel. Nyár volt, nem is kívántam mást, a különböző dinnye- és barackfélék, zöld levek teljesen boldoggá tettek! Ősszel sem panaszkodhattam, az ősz gyümölcsei is bőven adtak változatosságot, a sokféle körte, alma, szőlő, és persze a jó magyar szilva. És ahogy közeledett az év vége, rám tört egy furcsa érzés: mit fogok enni karácsonykor?

Szemeim előtt láttam a családomat, ahogy ülünk az ünnepi asztalnál, ők eszik a szokásos karácsonyi menüt, halászlét, hagymás krumplisalátát, bejglit… és én? A kezemben egy alma, vagy jobb esetben banán? Vagy ha már asztalnál ülünk, akkor szerényen mosolygok egy tál saláta fölött? Ezt nagyon nehezen tudtam elképzelni. Egyszerre volt nevetséges, ugyanakkor sírni tudtam volna…

Az elsőt valahogy túléltem

És bár az első nyersevős-karácsonyom nem volt tökéletesnek mondható, valahogy túléltem! Készítettem nyers fasírtot, krékert, és valamiféle nyers édességet is, de a családomat még nem sikerült arról meggyőznöm, hogy egyenek belőle: ugyanis nem volt sem szép, sem finom. És persze volt jó sok saláta is, amire még a legnagyobb jóindulattal sem lehetett ráfogni, hogy „ünnepi”.

Ez fogy el először

Aztán az évek során megtanultam, hogy a nyers karácsonyi menü a különlegessége és a tálalás mikéntje miatt tud ünnepi lenni. Egy ötletes díszítés vagy a színek összeválogatása által tud igazi élmény lenni az asztalon egy tál nyers étel, ami akár saláta is lehet. A tapasztalatom az, hogy ez akár vegyesen is működik: egy sült-főtt és nyers ételekkel megrakott asztalnál a vendégek legelőször a színpompás nyers tálhoz lépnek oda, és kérdezik csodálkozva: de szép, mi ez? És természetesen az fog elfogyni legelőször!

Nincs még egy olyan ünnep az évben, amire ennyit várunk, ennyit készülünk. Különleges ünnep, ami megérdemli, hogy különleges ételeket tálaljunk a családunknak és vendégeinknek. Azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni az egészségünkről, hiszen könnyen és gyorsan lehet energiával és élettel teli ételeket varázsolni a nyerskonyha alapanyagaiból. A sütés-főzés mellőzésével pedig értékes időt takarítunk meg. Frissen és kipihenten, nem pedig a hosszadalmas konyhai munkában megfáradva állhatunk a fa alá. Lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható édességeket, rostdús, szépséges szép zöldséges főételeket gyűjtöttem össze, melyek nemcsak finomak, hanem szép díszei is lesznek az ünnepi asztalnak.   

Trópusi gyümölcsleves

Ez a leves a családom kedvence. A gyerekek egyébként is jobban szeretik az édes gyümölcsleveseket, mint akármilyen más zöldséglevest. Hétköznap nem eszünk sem papáját, sem mangót, ezért ez a leves a különleges alapanyagoktól lesz ünnepi: a siker garantált!

Hozzávalók:

A gyümölcsöket megtisztítjuk és kockára vágjuk. A kókusztejet és a felvágott gyümölcsök felét simára turmixoljuk. Az így kapott kókuszos-gyümölcsös levet ízesítjük ízlés szerint mézzel, citromlével. A többi gyümölcsöt a leveshez tálaljuk levesbetétként.

Kókusztejet készíthetünk otthon frissen, sokkal finomabb, mint a dobozos, bolti. Jó minőségű, lehetőleg bio-kókuszreszeléket használjunk.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kókuszreszelék  
  • 1 liter víz


A kókuszreszeléket beáztatjuk legalább 2-3 órára. Az áztatóvízzel együtt simára turmixoljuk. Egy finom szövésű nejlon szűrőzsákon keresztül átszűrjük. A megszűrt lé lesz a kókusztej, a fennmaradó kókuszpépet pedig felhasználhatjuk édességek készítéséhez.
 

Diófasírt

Így lehet egy viszonylag hétköznapi ételből ünnepi díszt varázsolni az asztalra: piros színű paprikával és zöld színű petrezselyemlevélkékkel díszítve a gúlában tálalt fasírtok jól mutatnak, egy kevés csírával körberakva még légiesebb élményt nyújtanak.

Hozzávalók:

A magokat felhasználás előtt beáztatjuk tiszta vízbe. A diót minimum 12, a tökmagot minimum 5 óráig kell áztatni, hogy az enzimgátló anyagok kiázzanak és emészthető legyen. (Főzés-sütés előtt erre nincs szükség, mert hőkezeléssel ezek az anyagok lebomlanak.)  A magokról az áztatóvizet leöntjük, jól átöblítjük, durvára törjük. Ne legyen lisztfinomságú, de nagyobb darabok se maradjanak benne. A zöldségeket megtisztítjuk, felvágjuk, és konyhai robotgéppel morzsás állagúra aprítjuk.

Kézzel jól összedolgozzuk a magokat a zöldségekkel, hozzátesszük a finomra vágott petrezselymet, és fűszerezzük. Ha túl száraz, és nem áll össze masszává, akkor kevés vizet tehetünk hozzá. A pritaminpaprikát pici kockákra vágjuk, és a masszához keverjük. Kis gombócokat formázunk a masszából, és aszalógép rácsára helyezzük. 43 fokon 4-5 órán keresztül szárítjuk. Akkor jó, ha kívül száraz, ropogós, belül pedig még puha. Lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. Aszalógép nélkül is elkészíthető, a sütő legalacsonyabb fokozatán, ujjnyi résre nyitott ajtónál szárítsuk.

Mákos bejgli

Ez az, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Imádjuk!

Hozzávalók: (2 kicsi tekercshez)

A mákot megdaráljuk, és a többi hozzávalóval jól kikeverjük. A mazsolát a legvégén tesszük bele. Ha túl sűrű lenne, tehetünk még hozzá narancslét. Kétfelé osztjuk és a két gyümölcslapon egyenletesen szétkenjük, majd feltekerjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a gyümölcslapok felpuhuljanak.
A diós bejgli is hasonlóképpen készül, használjunk a mák helyett diót. A tölteléket tetszés szerint ízesíthetjük fahéjjal, citromhéjjal.

Kókuszos karika, akár a karácsonyfára is akaszthatod


Ezt az édességet már ünnepek előtt el lehet készíteni, teljesen kiszárítva hetekig eltartható. Karácsonyfadísznek is felhasználható!

Hozzávalók:

  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg őrölt kesudió
  • 2 evőkanál őrölt sárga lenmag
  • 20 dkg hámozott alma
  • 10 dkg hámozott cukkini
  • 1 kanál méz, vagy más édesítőszer ízlés szerint

A kókuszreszeléket megőröljük, és szárazon összekeverjük a többi maggal. A meghámozott, felkockázott cukkinit és almát kevés vízzel simára turmixoljuk, majd jól eldolgozzuk a magkeverékkel. Ízlés szerint édesítjük. A masszát nyomózsákba töltjük, és karikákat formázunk belőle az aszalógép tapadásmentes lapjára. 8-10 óra alatt megszárítjuk.

 

Exit mobile version