Életmód

Watsu: jól összehajtogattak bennünket a vízben

Egy ismeretlen ember karjaiban fekszel egy meleg vizes medencében. Pörget, forgat, hallod, ahogy lélegzik. Kipróbáltuk a vízi terápiát, a watsut.

„Tudom, meredeken hangzik, de akár előző életedből való élmények is feljöhetnek – mondta mosolyogva Nagy Erika, aqua bodytrainer, aki nem sokkal később ringatni kezdett egy meleg vizes medencében. – Múltkor az egyik vendégem azt mesélte, hogy neki az az érzés jött, hogy én voltam az anyukája” – tette hozzá, és ekkor egy kicsit megrémültem. Félek az intimitástól, ez van. „Nyugi – mondta gyorsan, mert észrevette a negatív rezdülést az arcomon –, ha bármi rossz lenne, szólj!”

A watsu megalkotója Harold Dull terapeuta, aki japán gyógyító masszázst tanult. A masszázs alapja az akupresszúrás pontokon és a meridiánvonalakon való nyomás, nyújtás. A 80-as évek elején az Egyesült Államokban kezdte alkalmazni és tanítani a shiatsut: megfigyelte, hogy a nyújtások és masszázselemek jobban hatnak a testre meleg vízben, mintha a szárazföldön végezné a gyakorlatokat. Egy új dimenzió, nagyobb szabadság nyílt meg a masszázsterápiában, ami nemcsak a testre hat, hanem belső énünket is megérinti. A watsu szó a water-shiatsu szó összetételből ered (water=víz, shiatsu=ujjnyomás).

Forrás: Watsu Magyarország Egyesület

 

Megnézem
Összes kép (1)

Csak hagyod magad!

Gyakorlatilag egy órán keresztül semmi, de semmi dolgom nem volt, csak annyi, hogy becsukott szemmel hagyjam magam. Hagyjam, hogy a terapeuta és a víz mozgasson körbe-körbe, behajtson, fenntartson, picit megcsavarjon. Csak oltári lazának kell lenni, és nem hagyni, hogy kizökkentsen bármi.

Szóval álltam a medence falánál, velem szemben Erika. „Ha úgy érzed, hogy kezdhetjük, csak csukd be a szemed, és lépj el a faltól!” Na ez volt az egészben a legnehezebb. „Látom, hogy elléptél a faltól, de nem érzem, hogy kész lennél rá” – mondta halkan Erika, és valóban. Gyorsan visszaléptem a medence falához, és lecsitítottam a fejem. Aztán onnantól kezdve, hogy Erika felvett, és elkezdett körbe-körbeforogni velem a vízben, vége lett a parahegyeknek. Ahogy bekerül a fejed a vízbe, nem hallasz semmit, becsukod a szemed, teljesen mindegy, mi van körülötted – burokban vagy. Kívülről ez valahogy így néz ki:

Nem tudod, merre van a lefelé

Ezt belülről úgy éled meg, hogy sokszor nem is tudod, most akkor milyen pózban is vagy: most csak lebegsz, vagy éppen mozgatnak is? Mondjuk mindegy: olyan szintű totális ellazulás egy teljes órán keresztül csukott szemmel ráhagyatkozni egy másik emberre! A feladat: teljes bizalmat adni valakinek, és elhinni, hogy nem fojt vízbe.

Nem véletlenül jut sok embernek az eszébe, hogy ilyen lehet az anyaméhben, hiszen vízben vagy, és némelykor hallod a terapeutád lélegzését vagy a szívdobogását. Egyszer láttam egy kisfilmet, amiben kis állatkákat mutattak az anyukájuk méhében, végtelenül megható volt. Nekem inkább ezek a képek ugrottak be: nyugalomban lebegő kis lények. Azt hiszem, hangokat is adtam ki, de arra már csak sokkal később jöttem rá, hogy valószínűleg én voltam a hangforrás.

Aztán csak vigyorogsz

Kívülről nézve persze kicsit furcsa lehet, hogy egy idegen emberrel ölelgetitek egymást egy medencében, és volt egy pillanat, amikor egyszer csak azt vettem észre, hogy kismajompózban csüggök Erikán – egy pillanatra feszélyezett a helyzet, de megadtam magam. Sokszor pedig annyira benne vagy a helyzetben, hogy váratlan oldalról érkezik a kéz, amely fenntart. Igazából nekem a videóból derült ki, hogy pontosan mi is történt velem – fizikailag. Ha az előző életem nem is, de bevillant, ahogy kislánykoromban hintáztam az udvarunkon, vagy amikor csak pörögtem körbe-körbe, hogy elszédüljek, mert elszédülni jó.

Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy már egyedül lebegek, és hogy vége. Legszívesebben örökre a víz alatt maradtam volna. Kinyitod a szemed, és rácsodálkozol, hogy jé, ez itt a valóság. Csak vigyorogtam Erikára, mint a tejbetök. Ő meg csak kedvesen megölelt, hogy ne lógjon ott a levegőben ez a nagy boldogság, ami egy órára szabadságot ad a valóságból.

Kiknek ajánlják? A kezelést 10 év feletti gyermekek és felnőttek is kipróbálhatják. Kizáró okok: krónikus magasvérnyomás-betegség és szívproblémák, amelyekre a meleg víz hatással lehet, és friss műtét utáni állapot. Elmélyíti a kapcsolatot önmagunkkal, a partnerünkkel, a családunkkal. Segítségével oldódnak a vízzel, születéssel kapcsolatba hozható traumatikus élmények, és még az izmok rugalmasságára is hat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top