Életmód

Az olimpiák legfurább és egyben legszerethetőbb hősei

A rövidlátó síugró, a majdnem medencébe fulladó úszó és a havat sose látott bobcsapat. Miután megtudtuk, hogy Vanessa Mae, a kilencvenes évek hegedűs popsztárja is indul az idei téli olimpián, összeszedtük az elmúlt olimpiák legszerethetőbb figuráit, akikben az a közös, hogy már a részvételük is győzelemnek számított. Ennek megfelelően ünnepeltük is őket.

Emlékeztek még Vanessa Mae-re, aki egy fehér hegedűn játszott örült virtuózan technós alapokra? Nekünk felejthetetlen perceket szerzett a hóban és hőségben egyaránt játszó, kínai–brit–thai származású Vanessa, aki most teljesen váratlanul indul a nemsokára kezdődő téli olimpián, méghozzá műlesiklásban. A popsztár thai színekben versenyzik majd, és eddig hivatalosan 4 (azaz négy) versenyen indult.

Az olimpia szabályai lehetővé teszik, hogy ha egy adott országból senki sincs a top 500 sportoló között egy adott sportágban, akkor az a bizonyos ország küldhet egy nőt és egy férfit. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy olyan országok is labdába rúghassanak a téli olimpiákon, ahol kevésbé jellemző a havazás. Persze azért valamit nekik is le kell tenniük az asztalra. Vanessa Mae például múlt hétvégén Szlovákiában szerezte meg a szükséges pontokat. „Egy hajszálon múlt, de sikerült” – nyilatkozta a menedzsere a BBC-nek, úgyhogy kezdhetünk szurkolni, bár a műlesiklás világranglistáján most a 3166. helyen áll.

Egy biztos: a világ mindig is imádta, ha olyan ország versenyzői indulnak a téli olimpián, akik havat csak a filmekben láttak. A 2010-es vancouveri téli olimpián egy ghánai sportoló, az egykori szafarivezető Kwame Nkrumah-Acheampong, becenevén Hópárduc, talán nagyobb médiafigyelmet kapott, mint az aranyérmesek. Az olimpia után megalapította a ghánai síszövetséget.

Ennek a műfajnak az úttörője Michael Edwards, vagyis Eddie, a Sas, aki 1988-ban a Calgaryban utolsó lett síugrásban. Minél rosszabbul csinálta, annál több rajongója akadt. 10-15 kilóval volt nehezebb versenytársainál, és bepárásodott szemüvege sem segítette a versenyben. A verseny után nagyon ügyesen használta ki a népszerűségét: könyvet írt, a nyilvános szereplésekért pedig busás összeget kért.

Az egyik legnagyobb kedvencünk pedig a jamaicai bobcsapat, akik szintén az 1988-as calgaryi téli játékokon bukkantak fel. Jamaicában sem látnak túl sok havat, és a világ annyira rágerjedt a bobosok szokatlan történetére, hogy Jég veled! címmel még film is készült a sztorijukból. Sőt a szocsi olimpián is ott lesznek – egy világ dobta nekik össze a pénzt az utazásra és a felkészülésre.

Igaz, nem téli olimpia, de nem bírjuk megállni, hogy ne tegyük ide ezt a videót. Emlékezetes pillanatokat szerzett a világnak a 2000-es sydney-i olimpián Eric Moussambani Egyenlítői-Guineából. Eric titokban edzett az országa egyetlen 25 méteres medencéjében, ami történetesen egy szállodában volt. Az olimpián látott először 50 méteres versenymedencét. A videóban 3.40-nél kezdődik az igazi móka, idősebb Knézy Jenő őszinte kommentárjával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top