Életmód

Hamisítják a mosóport

A fogyasztóvédelem több fajtát is bevizsgált.

A Magyarországon forgalmazott mosószerek többsége megfelelő hatékonyságú, a laboratóriumban vizsgált húszféle termékből három nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – közölték a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál.

 Természetesen tiszta! – Tuti tippek mosáshoz

A vizsgálat fő célja volt, hogy ellenőrizzék a mosó- és tisztítószerekre vonatkozó uniós rendelet címkézési követelményeinek alkalmazását, emellett vizsgálták a foszfáttartalom felső határértékét is. A vizsgálati eredmények kimutatták, hogy valamennyi ellenőrzött termék kielégítette a környezetvédelem szempontjából fontos követelményeket, ugyanakkor három termék kevesebb hatóanyagot tartalmazott a jelölt értékeknél.

Szúrópróbaszerűen néhány termék sótartalmát is ellenőrizték, bár erre az összetevőre nincs konkrét szabályozás. A só a mosás hatékonyságához különösebben nem járul hozzá, viszont a termék töltési tömegét jelentősen növeli. A vizsgálat során négy terméknél 50 százalékos vagy azt meghaladó sótartalmat mértek, ami nem szolgálja a vásárlók érdekeit.

A fogyasztóvédelmi hatóság azt tanácsolja, hogy vásárlás előtt a fogyasztók minden esetben tájékozódjanak a mosószer címkéjén feltüntetett összetevőkről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top