Életmód

A túlsúlyos ovisok fele elhízik nyolcadikra

Az iskoláknak jobban oda kellene figyelniük a túlsúlyos diákokra, és segíthetnének nekik abban, hogy sportoljanak és egészségesen étkezzenek.

A gyermekkori túlsúly régóta ismert probléma az Egyesült Államokban, ahol nagyjából minden harmadik gyermek nehezebb a egészségesnél. Arról azonban keveset tudtak a kutatók, milyen életkorban és kiknél jelentkezik a kockázat. Egy friss kutatásból azonban kiderült, hogy az óvodás korban túlsúlyos gyerekek majdnem fele hízik el a nyolcadik osztály végéig.

Nagy ugrás alsóban

A vizsgálat során több mint 7700 gyermek fejlődését követték az óvodakezdéstől az általános iskola végéig. Amikor a gyermekek óvodába kerültek, 12 százalékuk volt túlsúlyos és 15 százalékuk elhízott. Nyolcadik osztályra 21 százalékuk volt túlsúlyos, 17 százalék elhízott. Ezen belül kutatók arra a 6807 gyermekre koncentráltak, akik a vizsgálat elején nem voltak elhízottak. Majdnem 12 százalékuk – a lányok 10, a fiúk csaknem 14 százaléka – hízott el 5 és 14 éves kora között.

Az óvodát túlsúlyosan kezdők majdnem fele elhízott tizenéves lett. A túlsúlyos ötévesek négyszer akkora eséllyel híztak el, mint egészséges súlyú kortársaik. A nagy ugrás legtöbb esetben az alsóbb osztályokban történt. A normál súllyal óvodát kezdő kicsiknek 5 százaléka hízott el az első osztályig. Az elhízottak száma leginkább az elsőtől a harmadik osztályig gyarapodott, ezután nyolcadikig keveset változott.

Időben tenni ez ellen

Az európai származású gyermekek körében az óvodáskor és a nyolcadik osztály között 65 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, a latin-amerikai eredetűeknél a felével, az afroamerikai gyermekeknél 120 százalékkal, a többinél (ázsiai, csendes-óceáni, indián származásúnál) 40 százalékkal. Nyolcadikra az afroamerikai gyermekek 17 százaléka, a latin-amerikaiak 14 százaléka, a többiek 10 százaléka hízott el. A leggazdagabb családok gyermekeinél volt a legkisebb az elhízottak aránya, a legnagyobb pedig a második legalacsonyabb jövedelmi kategóriába esőknél. Az általános iskolai évek alatt elhízott gyermekek legnagyobb arányban az átlagos jövedelmű családokból kerültek ki.

Az amerikai kutatási eredmények nem azt jelentik, hogy az iskolás korban már túl késő cselekedni; a legjobb taktika, ha az iskolák odafigyelnek a túlsúlyos gyermekekre, és segítenek nekik, hogy sportoljanak és egészségesen étkezzenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top