Életmód

Így sportolj 50 felett!

Klimax idején vagy csontritkulás esetén is sportolhatunk. Fitneszanyu azt is megmondja, mit, mennyit és hogyan.

Ajánlott-e sportolni a klimax idején vagy csontritkulás esetén? Fitneszanyunak egy 54 éves hölgy írt, aki rendszeresen mozog: pilatesre jár, és nordicwalkingol. Az ő példája ihlette ezt a cikket.

 

Így sportolj 50 felett
 

Azt hiszem, nem kell hosszan ecsetelni, hogy a mozgás javítja a közérzetet. Ez pedig a változókorral fellépő hőhullámok, izzadás, hangulatingadozások, gyengeségérzet esetén fokozott jelentőséggel bír! Az edzés legyen rendszeres, de könnyed, nem megerőltető. Elég napi egy óra gyaloglás vagy könnyű torna.

Így sportolj 50 felett

Az ösztrogéntermelés csökkenésével sok esetben csontritkulás is kialakulhat. Erre azonban egy rakással rátesz a mozgásszegény életmód és a kalciumszegény táplálkozás! Ezekre tehát figyeljünk, az utóbbira fokozottan, hiszen ez étrendváltozással is járhat. A kalcium felszívódásához más ásványi anyagok, vitaminok szükségesek, így valóban színes étrendre és kiegészítő készítményekre is szükség van!

Így sportolj 50 felett

Az edzés segíti a kalcium csontokba való beépülését, tehát könnyed erősítő tréninget is végezhetünk: erről beszéljünk orvossal, gyógytornásszal, edzővel. Ez általában nem megerőltető, kondíciónak megfelelő edzésforma és edzésadag kell hogy legyen, amennyiben kezdődő csontritkulásról beszélünk. A súlyosabb fokú csontritkulás esetén már mérsékelt terhelésre van szükség, szigorúan orvosi javaslat alapján!

Fitneszanyu további tippjeiért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top