Életmód

Így készülj a bikiniszezonra már most!

A kezdés után két hónappal el lehet jutni a "strandon mindig behúzom a hasamat" szintről a "Britney Spears fénykora után egy-két évvel" kondiig. Miért jó a TRX?

Miután először voltam TRX edzésen, utána két órán keresztül nem vettem le a melegítőmet, holott nem tartom érvényes utcai vagy otthoni viseletnek a retkes melegítőt, de túl fáradt voltam. Ezután két napig nem tudtam menni, izomlázam volt. Mi ez? És miért olyan klassz mégis, ha a beszállás kisebb-nagyobb fájdalmakkal jár? Bár a nevéből ítélve a TRX nagyjából bármi lehetne a fogínybetegségtől kezdve a G-pont-vibrátorig, ezeknél jóval egyszerűbb dologról van szó.

Megpróbálom leírni a lehető legszemléletesebben: a falra magasan felerősítenek egy szalagot, vagy kötelet, ha úgy tetszik, amely a vége előtt valamennyivel kétfelé ágazik, és a két végén két fogantyú van. Ez maga az eszköz, a TRX. “A TRX-et szabadalmaztató cég története szerint a haditengerészet elit csapata dolgozta ki, ejtőernyős hevederek segítségével. A katonák szerettek volna még hatékonyabban edzeni, ezért az edzőtermi, súlyzós-gépes gyakorlatokat adoptálták saját testsúlyos gyakorlatokká. Hogy mennyire hihetünk ennek a történetnek nem tudom, de az valóban igaz, hogy mindenki saját testsúlyát használva, személyre szabottan edzhet vele” – mondja az oktatónk, Szetei Gergő. 

Az program úgy kezdődik, mint minden csoportos edzés, bemelegítéssel. Az oktató, Szetei Gergő specialitása az ugrálás. Ezt azért még ki lehet bírni pár percig  persze a nagy mell a megfigyeléseim szerint hátrány. Viszont a valódi edzésen, azaz a TRX-en már mindenki egyenlő. A szalag dőlésszögével lehet ugyanis szabályozni az adott gyakorlat nehézségét. Ezt úgy kell elképzelni, mint például a fekvőtámaszt a földön, vagy a konyhapultnak dőlve, előbbi nyilván sokkal nehezebb. Szóval minél nagyobb a dőlésszög, annál nehezebb a gyakorlat. A lényeg, hogy akkor hatékony, ha valamennyire azért fáj. Általában egy perces körök vannak egy-egy gyakorlatból, többször egymás után. Ez azt jelenti, hogy egy-egy izomcsoportra 5-5 perc jut, azaz nagyjából 100-150 gyakorlat, ha nem lustulunk.  Mivel az eszköz nem rögzített  egyensúlyozgatni is kell, ezért extra hatékony. Vagy fájdalmas, ahogy tetszik.

Sok nő retteg tőle, hogy ha túl sokat erősít, akkor esetleg túlságosan nagyra nőnek az izmai. A saját súllyal végzett edzésnél ez nem fordulhat elő. A saját, megfigyelésem alapján kezdés után két hónappal el lehet jutni a “strandon mindig behúzom a hasamat” szintről a “Britney Spears fénykora után egy-két évvel” kondiig. Nyilván a kiinduló pont is számít. 

Véleményem szerint az embereknek mindig szüksége van valami újra. Az edzőtermi edzések hatásosak és változatosak, de idővel monotonná válhatnak, így nem nehéz megszerettetni valami újat az emberekkel. Másik előnye, hogy könnyen hordozható, és kis helyen is elfér. Ha az ember elutazik nem viheti magával az egész edzőtermet, viszont ezt az eszközt bármikor az ajtóra szerelheti, és biztonságosan, hatékonyan edzhet” – magyarázza Gergő. Egy-egy csoportos óra hatékonyságát én többek között azon tudom lemérni, hogy mennyire van oroszlánszag az egyébként csili-vili edzőteremben, ahova járok. A TRX után van, de kit érdekel az már, amikor kilebegek a torna után, és levadászom a jól megérdemelt csokimat.

Köszönet a szakmai segítségért Szetei Gergő TRX-edzőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top