Életmód

Ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás

A túlsúlyról, az alkoholfogyasztásról, a mozgásszegény életmódról ismeretes, hogy növelik a menopauzán átesett nők mellrákkockázatát, a dohányzás szerepét azonban nehezebb volt feltárni.

Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás – állapította meg egy amerikai kutatás, melynek során 186 ezer, 50-71 éves nőt követtek nyomon átlagosan tíz éven át.

Kimutatták, hogy a dohányzóknál 19 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki mellrák azokhoz képest, akik nem dohányoztak. A betegség kockázata 7 százalékkal magasabb maradt akkor is, ha a nő leszokott a cigarettáról. Az eredmények akkor is érvényesek maradtak, amikor számításba vették az alkoholfogyasztást, amely a dohányzók körében gyakoribb rákkeltő tényező.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 2009-ben megállapította, hogy korlátozott számú bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a dohányzás fokozná a mellrák kockázatát, az utóbbi években a kutatási eredmények azonban megváltoztatták a szakemberek véleményét. Az új kutatás során a résztvevők közül mintegy 7500 nőnél diagnosztizáltak mellrákot. Sarah Nyante, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársa szerint friss kutatásuk eredményei is arra utalnak, hogy a dohányázás összefügg a mellrák fokozott kockázatával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top