Életmód

5 tipp, hogy a nyári melegben is jól aludj

A héten kapunk egy kis ízelítőt a nappal meleg időjárásból, ám éjjel szerencsére még kibírható a klíma. Alább szeretnénk néhány tippet adni, hogy a nyári melegben is pihentetően aludjunk, és ne a forgolódásé, kitakarózásé legyen a főszerep.

1. Tartsuk a hálót hűvösen!

Kora reggel és sötétedés után szellőztess, napközben tartsd a háló ablakait zárva, sötétíts be redőnyökkel! Néhány gyorsan növő fa, tuja, cserje az ablakok, az épület köré remek hűtésről gondoskodik. Ha van lehetőséged gépi hűtésre, a klímát lehetőleg lefekvés előtt 1-2 órával üzemeld be, amikor még nem tartózkodik senki a szobában. Alváshoz, pihenéshez jobb, ha zaj- és légmozgásmentes környezet vesz körül, így jobban tudsz aludni, és frissebben ébredsz.

Még egy jó bevált, természetes klimatizáló az ókorból. Bizony, már az antik görögök is használták a háló klímájának javítására, különösen forró, száraz, sivatagi időjárás idején: erősíts napközben nedves lepedőket a zárt ablakok elé, a keretre – csodálatosan frissítik, és klimatizálják a teret.

2. Körültekintően szellőztess!

A kora reggeli és késő esti szellőzést előnyét már említettem, így nem forrósodik fel a háló levegője. Ezúttal – különösen este – gondoskodj alapos ’szúnyogvédelemről’ is, hiszen a lámpa fénye remek csali az alattomos vérszívóknak. Jó, ha a háló ablakát szúnyoghálóval látod el, mert a kinti hűlő levegőről előszeretettel költöznek szobánk melegébe a hívatlan látogatók. Egészséged védelmében a kémiai és elektromos szúnyogriasztókat kerüld el – ezeknek semmi helye a hálószobában.

3. Tusolj, de ne törölközz!

Lefekvés előtt – vagy ha már felébredtél a kibírhatatlan melegtől – langyos, inkább hideg vízzel frissítsd fel a vérkeringésed, majd hagyd, hogy testeden vékony filmréteg maradjon az ’épphogy’ törlés után. Ha rövid ideig is, az elpárolgó víz hűti a bőröd.

A további 2 fontos tippet az Aludni jó blogon találod!

5 tipp, hogy a nyári melegben is jól aludj

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top