Életmód

Így diétázz három gyerekkel!

Diétázni egyedül sem könnyű, de három gyerekkel még nehezebb. Főleg, mivel az egyik tejtermékmentes diétán van, a másik csak tésztát hajlandó enni, a harmadik meg kiskamasz, aki mindig éhen akar halni.

Szeretném leszögezni, az egészséges táplálkozás alapszabályaival tisztában vagyok, de azt is tudom, a sok kísértés és rossz beidegződés miatt kapaszkodóra van szükségem, amíg a szervezetem visszatalál az egyensúlyhoz. A kapaszkodó pedig ebben az esetben valamilyen diéta. De vajon melyik?

Így diétázz három gyerekkel címmel
 

Az első alternatíva a harcosok étrendje

Pár évvel ezelőtt találkoztam először a “harcosok étrendjével”. Mivel alapvetően nem vagyok híve a nagy, kiadós reggelinek (egyszerűen használhatatlan leszek tőle egész nap), így szimpatikus az elmélet, miszerint napközben az emésztőrendszerünk pihen, testünk méregtelenít, és a zsírégetésre koncentrál, így elegendő egy kis könnyű fehérje, zöldség vagy gyümölcs, hogy kirobbanóan energikusak legyünk, és javuljon a koncentrációs képességünk. Ezt az optimális esetben 20 órányi alulevési szakaszt este egy kiadós étkezés követi, amit bár túlevésnek neveznek, azért néhány ésszerű szabályt itt is be kell tartani. A vacsora napnyugta idején kezdődjön, és bár a túlevés 4 órás intervallum, ez nem azt jelenti, hogy 4 órán keresztül zabálj, inkább azt, hogy ennyi ideig lehetsz megengedőbb magadhoz.

Persze az “este bármit ehetsz” kijelentést sem szabad véresen komolyan venni. Mert bár valóban ehetsz bármely tápanyagcsoportból (sem a zsír, sem a szénhidrát nem tiltólistás), arra oda kell figyelned, hogy lehetőleg minél kevésbé mesterséges legyen az étel. Tehát a pizzarendelés vagy a mekis fagyi nem igazán fér bele, de a héjában sült krumpli, a barna rizs vagy egy jó minőségű, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér jöhet.

A diétát a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) is elismeri és támogatja, ráadásul ha alaposabban belegondolunk, a legtöbbünknél családi hagyomány az esti főétkezés, ezen mindössze annyit kell változtatni, hogy a napközbeni kalóriabevitelt visszavesszük.

Mik az előnyei és a hátrányai? Tudd meg a MozaikAnya blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top