Életmód

Jó napot kívánok! Bulgur van? Hogy mi?!

Későn érő típus vagyok, szégyen vagy nem szégyen, csak 31 évesen kezdtek érdekelni az egészségesebb ételek. De a boltosok nem lettek cinkostársaim az életmódváltásban.

Az úgy kezdődött, hogy április elején egyik nap eldöntöttem, hogy kihagyom az étkezésekből a krumplit, aztán elmaradt a kenyér és a fehér liszt, végül a tészta is. Ma már nem kívánom ezeket, de ha kéthetente olykor bűnbe is esek, már nem érzem, hogy függök a szénhidrátbombáktól.

Egyél kutyakaját, igyál kannás bort

Szóval azt már elmondtam, hogy mi ment, de mi jött helyette? Nos szénhidrátmentes tészta (csak mértékkel), bulgur, köles, csicseriborsó, tönkölybúza, saláta, hajdina és társaik. És itt kezdődik a gond. Nem mondhatom, hogy nem vagyok elkényeztetve, mert a lakásunk közelében három nagyobb üzlet is található. De a felhozatal valami elkeserítő. És engem ne próbáljanak meggyőzni arról, hogy ahol gombamód szaporodnak a lakóparkok meg a fitnesztermek, és pink cicagatyás hölgyek jönnek ki félpercenként a “tekercselésről”, ott ne lenne igény ezekre az élelmiszerekre!

Közvetlenül a házunk alatt van egy szupermarket, ahol az unalomig ismert bio- és cukormentes élelmiszerek mindössze 6 polcon kaptak helyet. Mivel imádom magam felhúzni, tettem egy kört, és összeszámoltam, mégis hány polcot foglalnak el az alkoholos italok – 24! –, és azt is megnéztem, hogy mennyin van kutya és macskakaja – 18! Ennél siralmasabb a helyzet a második üzletben, ami egy sarokkal arrébb található, de nagyobb! Kartondobozokban állnak a tészták, rizsfélék, de az általam keresett ételekből egyet sem találtam. Salátát éppen tartanak, de változatosságról nem beszélhetünk.

Jó napot kívánok! Bulgur van? Hogy mi?!

A változatosság szemet gyönyörködtető

A harmadik hely – ez már két sarokra van – azonban ötből legalább három pontot megérdemel. Bár a többi ételhez képest itt is elenyésző a bio- vagy egészségesebb hozzávalók száma, mégis több, mint a másik két helyen. Van teljes kiőrlésű liszt és zabliszt. Van csicseriborsó, kuszkusz, és minden más, ami a listámon szerepel. Biomüzliszelet, és legalább négy fajta alternatív édesítő. A helyzet itt tehát nem olyan elkeserítő, de mégis minek kellene változnia, hogy ez a példa ragadós legyen, és minden üzletben húszféle pálinkára legalább húszféle egészségesebb étel is jusson?!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top