Japán kutatók szerint azok az ételek, melyeknek magas a glikémiás indexe (GI) – ilyen például a rizs – tartósabban megemelik a vércukorszintet, illetve serkentik a nyugtató hatású triptofán aminosav termelődését, mely kulcsfontosságú az alvást elősegítő melatonin hormon termelődésében.
A szakemberek 1848 gyári munkás éves egészségügyi vizsgálatainak eredményeit elemezték, illetve kitöltettek velük egy-egy kérdőívet is az életmódjukra, táplálkozási szokásaikra vonatkozóan. Emellett mindannyiuknál vizsgálták az alvás minőségét is, ezen belül azt, hogy a villanyoltás után mennyi idővel tudnak elaludni, milyen mélyen alszanak, vannak-e alvászavaraik, szednek-e gyógyszereket. Mindezt pedig összevetették a munkában nyújtott teljesítményükkel.
Ezek alapján arra jutottak, hogy azok a munkások alszanak a legjobban, akik sok rizst, illetve magas glikémiás indexű ételt fogyasztanak. Mindemellett megállapították még azt is, hogy a kenyérfélék nincsenek hatással az alvás minőségére.