Életmód

Ez lett a Costa Concordia sorsa

Megkezdődött a Costa Concordia tengerjáró roncsának darabokra szedése az északolasz Genova kikötőjében. A fémrészeket újrahasznosítják, a tengerjáró berendezési tárgyait bezúzzák, hogy a tragikus sorsú hajó tárgyaival senki se kereskedhessen.

A korábbi tervekkel ellentétben a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia hatalmas roncsát nem semmisítik meg, hanem minden lehetséges részét újrahasznosítják – jelentette be a Costa Crociere hajótársaság.

A közel háromszáz méteres és tizenegy emeletes hajót méterről méterre darabokra szedik, és amit csak lehet, újrahasznosítanak belőle, vagyis a Costa Concordia fémrészeit, az üveget, műanyagot, papírt, márványt, csempét és az elektronikus berendezéseket a fedélzeti műszerektől a kabinokban maradt hűtőszekrényekig és asztali lámpákig. A több mint hatvanezer tonna súlyú tengerjáróból ötvenezer tonna anyagot dolgoznak fel. A munkálatokban ötvenhárom cég vesz részt.

A genovai kikötőben lehorgonyzott Costa Concordia mólóján felállítottak egy nagyméretű zúzógépet: ezzel megsemmisítik a tengerjáró összes berendezési tárgyát, amit nem tudnak másképpen hasznosítani. A Costa Crociere hajótársaság ezzel meg akarja akadályozni a Costa Concordia emléktárgyaival való kereskedelmet. A baleset óta többször előfordult, hogy a tengerjáró berendezési tárgyait interneten igyekeztek áruba bocsátani. Ez lett a sorsa a hajó fedélzeti harangjának is, amit 2012 márciusában loptak el. A feltételezések szerint a harangot négyezer euróért (több mint 1,2 millió forintért) adták el. A Costa Concordia roncsát jelenleg is biztonsági szolgálat őrzi, hogy semmit se tulajdoníthassanak el róla.

Giuseppe Bono a Costa Crociere flottájának építésével megbízott Fincantieri olasz hajógyár ügyvezető igazgatója szerint a balsorsú Costa Concordiának még az emlékét is ki akarják törölni.

A Costa Crociere korábbi büszkeségének tartott Costa Concordiát 2005-ben avatták fel, ez volt a társaság legnagyobb és legértékesebb tengerjárója. A toscanai Giglio-sziget partjainál történt hajószerencsétlenségben 32 személy veszítette életét. A tengerjárót 2013 szeptemberében egyenesbe állították, 2014 nyarán elvontatták a genovai kikötőbe.  

Ez lett a Costa Concordia sorsa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top