Nemrég letölthettétek a diétázóknak való bevásárlólistánkat, most a laktózérzékenyeknek szeretnénk segíteni.
Laktózérzékenyként arra kell figyelni, hogy minden tápanyagot a szervezetünkbe juttassunk: szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket. Az egyéni laktózintolerancia függvénye, ki mit bír megenni a tejtermékek közül, ezért fontos, hogy a kiesett kalciumot és D-vitamint pótoljuk. Pótolhatjuk növényi kalciummal (mák, szezámmag, kender, tökmag, mandula, spenót, sóska), s ezen kívül a szardínia is frissen sütve vagy olajban konzerválva egyaránt jó kalciumforrás. A növényi tejek közül elsősorban a szója- és a plusz kalciummal dúsított rizstej, mandulatej, zabtej segítenek a napi kalciumszükségletünket fedezni.
Halat együnk legalább hetente egyszer, a zöldségekből együnk minden nap, az olajos magvakkal viszont csínján bánjunk, mert a kalciumtartalmukra szükség van, de magas a kalóriatartalmuk is.
A kalciumhiány előidézhet izomgörcsöt (ezt sokszor csak a magnéziumnak tulajdonítják, a kettőre együtt van szükség), ingerlékenységet, csontritkulást, és a heves szívdobogás, az álmatlanság, a visszerek kialakulása is a számlájára írható. |
A legjobb pótlás egy megfelelő étrend-kiegészítő: főleg fejlődő szervezetnek, terhes és/vagy szoptató anyáknak és sportolóknak. Már 30 éves kortól figyeljünk oda fokozottan a megfelelő kalcium- és D-vitamin- bevitelre, mert a kor előrehaladtával folyamatosan csökken a csontok ásványianyag-tartalma!