Életmód

5 jel, hogy túl sokat stresszelsz

Nem mindenkiből lesz tartós stressz esetén hisztis banya. Néha a túlórák hatása vagy egy-egy neccesebb időszak a párkapcsolatban egészen máshogyan "jön ki" rajtad – talán úgy, hogy észre sem veszed. A stressz rejtett formáit vedd észre magadon, hogy időben kikecmeregj belőle!

1. Állandó hátfájással küszködsz

Ha állandóan kemény, görcsös a vállad, hasogat a derekad vagy a gerinced mentén végig, azt nem lehet csak az ülő munka káros hatásaira fogni. Mások is sokat ülnek, mégsem fáj a hátuk. A folyton merev, görcsös izmok is vezethetnek egyébként fejfáshoz, ami szintén a stressz egyik jele lehet. Rettentően lehet szenvedni, ha folyton a fájdalommal küzdesz, úgyhogy irány a masszőr! Masszőrön kívül (aki sajnos nincs ott a nap 24 órájában melletted, pedig milyen jó lenne) számos más módja is van a hátfájás előzésének.

Megoldás: Masszőr helyett jógázz! A cicahát-kutyahát, a lefelé néző kutya, az íj, a kézenállás és a gyengéd hátrahajlítások, csavarások mind arra szolgálnak, hogy rugalmassá tegyék és erősítsék a gerincedet. Előtte azért nem árt, ha orvoshoz mész, nincs-e elmozdulva a gerinccsigolyád.
Ha a jógára gondolni sem tudsz, annyira fáj a hátad, akkor se az ágyban fekvést válaszd gyógymódként. Egy könnyű séta is sokat segíthet.
Derékfájósoknak érdemes a hasizmaikat erősíteniük, mivel a hasizmok tehermentesíteni tudják az alsó gerinctájék csigolyáit és izmait.
Az sem mindegy, milyen pózban alszol. Nyakfájósoknak nem tanácsos hason aludni, ha pedig az oldaladon alszol, tegyél egy párnát a térdeid közé.

2. Folyton felfázol

Nyáron képtelenség felfázni, neked mégis sikerül. Akik négy vagy annál is több órán át nem állnak fel az íróasztal mellől, mert annyira “odaszögezi” őket a munka, sokszor elfelejtenek WC-re menni. Sajna az elhalasztott pisilés növeli a felfázás kockázatát.

Megoldás: Ember, felnőtt nő létedre nehogy már még pisilni se legyen időd! Menj, amikor érzed, hogy menni kell! Ezenkívül nem árt néhány alapvető higiéniás szabályt követned, úgymint pamut fehérnemű és pamuttörölköző használata, a WC-papír megfelelő használata pisilés után (felülről lefelé törlünk!), illetve ihatsz áfonyalevet. Az áfonyában ugyanis egy tannin nevű vegyület van, ami megakadályozza az E.coli-baktériumok elszaporodását a szervezetben.

3. Nem tudsz elaludni vagy felébredsz éjszaka

Sőt nemcsak felébredsz, hanem folyton agyalnod kell. Mindenféle eszedbe jut, de leginkább a probléma – legyen az családi vagy munkahelyi. Ha fáradtnak érzed magad, mégsem tudsz elaludni, valószínűleg stressz okozta álmatlanságban szenvedsz. Figyelj rá oda, hogy ne kerülj be az álmatlanság ördögi körébe – ha nem alszol jól, még az egyszerűbb problémákkal is jóval nehezebben küzdesz meg, nem beszélve arról, hogy hisztis és kimerült leszel. A krónikus stressznél egy rosszabb van: a krónikus álmatlanság. Sürgősen tegyél ellene!

5 jel, hogy túl sokat stresszelsz

Megoldás: Ha rosszul alszol, és ez már több mint egy hete tart, azonnal vegyél ki szabit. Betegszabit is simán kivehetsz, egy normális háziorvos simán megérti, hogy az álmatlanság nem játék, és csont nélkül kiír. Ha az álmatlanságon kívül nincs is más betegséged, maga az alváshiány is éppen elég baj.
Legfőképp a délutáni kávézást hagyd el, és szokj vissza arra, hogy sportolsz – bármilyen nehezen is veszed rá magad. Tanulj meg relaxálni, csodálatosan egyszerű módszerekkel varázsolhatod vissza az éjszaka nyugalmát!

A további két fontos árulkodó jelet az Alvástréning blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top