Rántott hal majonézes karfiolsalátával (4 személyre)Elkészítési idő: 25 perc Hozzávalók: • 20 dkg hámozott, őrölt mandula A karfiolsalátához: • 60 dkg karfiol (tisztított súly), kis rózsákra vágva |
Az őrölt mandulát összekeverjük a citromhéjjal. A halfiléket sózzuk, borsozzuk, a szezámlisztben (és/vagy a tápiókakeményítőben), a tojásban és a citromhéjjal összekevert mandulában megforgatjuk, és nagyjából egy ujjnyi forró kókuszzsírban szép fokozatosan mindkét oldalukon megsütjük őket. Utána pár percre több réteg konyhai papírtörlőre tesszük a sült halakat, hogy felitassuk róluk a felesleges zsiradékot, majd frissen tálaljuk őket.
A karfiolt vízgőzben félpuhára pároljuk, aztán kihűtjük. Hidegen összekeverjük a majonézzel és a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük, és a hal mellé kínáljuk.
Fűszerekkel töltött sült barramundi
A barramundi, vagy másik nevén ausztrál sügér, e távoli kontinens legnépszerűbb hala. Nagyon finom, süllőre emlékeztető, omlós, fehér húsa van. Az utóbbi években Magyarországon is tenyésztik, így az itt kapható barramundi hazai termék. A citromos-vajas brokkoli nagyon jól illik hozzá köretnek.
Hozzávalók: • 2 közepes méretű barramundi A körethez: • 1 fej brokkoli |
A halakat lepikkelyezzük – amennyiben ezt megcsinálja helyettünk a halas, akkor háromszoros hurrá, ha nem, akkor legjobb a szabadban végezni ezt a műveletet, nagyon vigyázva, hogy a szemünkbe ne repüljön pikkely. Amikor már mindkét oldalukon szép sima, pikkelymentes a bőrük, akkor kívül-belül bedörzsöljük őket sóval és borssal, és a hasüregükbe teszünk friss petrezselymet, 2-2 gerezd fokhagymát, 1-1 teáskanál édesköménymagot, és 1-1 karika citromot. Egy nagyobb tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, a megtöltött halakat belefektetjük, a tetejükre is teszünk a zsiradékból, és 200 fokos sütőben sütjük őket 25 percig.
Miközben a halak sülnek, a brokkolifejről levágjuk a szárat, és egészben egy párolóedénybe helyezzük. Vízgőzben félpuhára pároljuk (lehetőség szerint tartsa meg szép, élénkzöld színét). A vajon halványan megpirítjuk a fokhagymát, a legvégén hozzáadjuk a citromhéjat, és az egésszel meglocsoljuk a párolt brokkolit. Szeletekre vágva tálaljuk.
Halászlé egyszerűen
A fagyasztva kapható halászlésűrítmény ízletes, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, csak halat, zöldséget és fűszert. Én már csak ilyen kényelmes háziasszony vagyok, hogy a karácsonyestémet nem halpasszírozással szeretem tölteni… és nem, nem állok sorba 2 órát a piacon csak azért, hogy friss halból készüljön a leves. Már hetekkel karácsony előtt ott csücsül a fagyasztóban!
Hozzávalók: Elkészítési idő: 50 perc • 4 db közepes méretű ponty- vagy harcsaszelet, besózva |
A halat besózzuk. A vöröshagymát feltesszük főni 6 dl vízben, és teljesen puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. (Aki ragaszkodik ahhoz, hogy a leves alapját képező sűrítményt teljes egészében maga készítse el, abban az esetben a halfejeket, -farkakat, apróhalat a hagymával együtt kell teljesen puhára főzni, összetörni és átpasszírozni.)
Hozzáadjuk a halászlésűrítményt, hozzáöntünk még fél liter vizet, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük és beletesszük a halikrát, valamint a haltejet. Körülbelül 12 percig főzzük, azután forrón tálaljuk. Mivel a főtt hal törékeny, ne kavargassuk, csak szűrőkanállal óvatosan szedjük ki a levesből
Még több ünnepi receptet találtok Mezei Elmira Ünnepek paleolit módra című könyvében.