Életmód

Sürgősségi fogamzásgátlás: Nyílt levelet írtak a nővédő szervezetek

A magyar nővédő szervezetek nyílt levélben fordultak az Egészségügyért Felelős Szakállamtitkársághoz a sürgősségi fogamzásgátló vénykötelességével kapcsolatban.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért együttesen kérték, hogy a szakállamtitkárság jelölje meg, mit lát szükségesnek ahhoz, hogy korábbi döntésük ellenére mégse legyen vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló.

A döntést azért sem értették, mert a Európai Gyógyszerügyi Hivatal és az Európai Bizottság is az ellaOne nevű esemény utáni fogamzásgátló tabletta vény nélkül elérhetővé tétele mellett áll ki. Sőt az ENSZ CEDAW Bizottsága 2013-ban külön ajánlást fogalmazott meg, miszerint biztosítani kell a megfelelő hozzáférést családtervezési szolgáltatásokhoz és megfizethető fogamzásgátló eszközökhöz, beleértve a sürgősségi fogamzásgátló készítményeket is, minden nő számára.

Megemlítik továbbá azt is, hogy bár van olyan sürgősségi fogamzásgátló tabletta, ami 5 napon belül is alkalmazható, de akkor a leghatékonyabb, ha az eseménytől számított 24 órán belül a szervezetbe kerül. Mint írják, érdemes megfontolni, hogy mi szolgálja jobban a nők egészségét, biztonságát és a későbbi gyermekvállalás elősegítését: egy idejében alkalmazott sürgősségi tabletta, vagy ennek hiányában, illetve a késleltetett hatás esetleges következményeképpen a nem kívánt terhesség művi megszakítása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top