Életmód

30 millióba kerül ez a kaviár – fotó

Még a luxushoz képest is luxusnak számít az az arannyal dúsított kaviár, amit egy osztrák haltenyésztő készít.

A salzburgi haltenyésztő kaviárkülönlegességét egy albínó tokhalfajta ikrájából készíti, amelynek kilója 10 ezer euróba, vagyis több mint 30 millió forintba kerül. A kaviár arany nélküli változatban is elérhető, így “csupán” 65 ezer eurót taksál, ami még mindig közel 20 millió forintnak felel meg.

Walter Grüll egyike azon keveseknek, akik évek óta sikeresen tenyésztik ezt a ritka halfajtát.A különleges kaviár előállítása meglehetősen bonyolult feladat, hiszen az albínó tokhal tizenkét év után ívik először. Az ikrát a feldolgozás során két napig szárítják, “morzsolják”, majd 22 karátos arannyal dúsítják. Egy kilogramm “aranykaviárhoz” közel 5 kilogramm ikrát használnak fel.

Forrás: gruell-salzburg.at
Forrás: gruell-salzburg.at

Szakértők szerint az arany erősíti az immunrendszert, a kaviár ízét pedig még intenzívebbé teszi. A luxuskaviárt elsősorban a svájci csúcsgasztronómiában használják, de a salzburgi halbirtok szállít Dubajba, Szingapúrba és Dél-Afrikába is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top