Életmód

Házi stresszoldó praktikák

Mindenkinek vannak negatív élményei. Elhagynak minket, kirúgnak a munkahelyünkről, rájövünk, hogy sértő pletykát terjesztenek rólunk. Elmegy az orrunk előtt a busz... Az ilyen élmények gyakran haragot, keserűséget, agressziót váltanak ki belőlünk. Védekezzünk ellene!

1. Ne ordíts!

A pszichológusok sokáig azt javasolták, hogy válasszuk a harag kiadásának kulturált formáját, és püföljünk egy párnát, menjünk ki egy elhagyatott helyre, és ordítsunk. Aztán megvizsgálták, hogy ez tényleg segít-e. Hát nem segít, sőt azt találták, hogy ettől csak még agresszívebbek leszünk. Vagyis a dühös ordítás csak olaj a tűzre. Na, de akkor mi segít?

Házi stresszoldó praktikák

2. Figyelemelterelés

Az egyik lehetőség, hogy viselkedjünk úgy, mintha nem lennénk dühösek, és nézzünk egy vicces filmet, menjünk buliba, töltsük az estét a barátainkkal, táncoljunk vagy sportoljunk! E két utóbbi különösen hasznos, mert gátolja a szervezet stresszválaszát, és kifejezetten antidepresszáns hatása van.

3. Keressük meg az előnyét!

Tudom, hogy ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni, de egy próbát megér. Tegyük fel, hogy beragadtam a dugóba, fél órája araszolok a kipufogógőzben. Mi ennek az előnye? Ráérek meghallgatni a híreket vagy a kedvenc CD-met. Vagy végiggondolhatom, hogy ez még mindig jobb, mint fogorvosra (nőgyógyászra) várni. Jobb, mint vizsgázni menni. Vagy állásinterjúra. Vagy műtétre várni. És még egy sor borzalmas helyzetnél jobb. Vagyis tisztára megéri beragadni a dugóba, nem?

Házi stresszoldó praktikák

További remek stresszoldó praktikák a Bízz magadban blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top