nlc.hu
Életmód
Halálos lehet az illegális fogyasztószer

Halálos lehet az illegális fogyasztószer

A hatóanyag veszélyeire már az Interpol is figyelmeztet: a szer ugyanis nemcsak hogy nem fogyaszt, de nem is gyógyszer, és akár halálos mérgezést is okozhat.

Gyomirtók alkotóeleme

Az elmúlt időszakban több helyen lehetett találkozni olyan, fogyasztó hatásúként ajánlott szer hirdetéseivel, melyek hatóanyagként dinitro-fenolt, rövidítve DNP-t tartalmaznak. Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) viszont arra figyelmeztet: a szer nem gyógyszerhatóanyag, és teljesen alkalmatlan emberi fogyasztásra, így fogyasztószerként sem használható.

Az anyagot napjainkban vegyipari alapanyagként, többek között festékek és gyomirtók alkotóelemeként használják, emberi fogyasztásra semmilyen formában nem alkalmas. Az intézet arra is figyelmeztet, hogy aki mégis megkísérli a fogyasztószerként való alkalmazását, súlyos mellékhatásokat kockáztat, sőt több olyan, halálos kimenetelű mérgezés is ismeretes, amelyeket ez a vegyszer okozott.

Képünk illusztráció (Fotó: Europress)
Képünk illusztráció – fotó: Europress

Az Interpol is figyelmeztet

A DNP-re az Interpol is figyelmeztetést adott ki korábban. A zsírégető fogyasztószertől 2013-ban egy indiai származású egyetemista fiú halt meg. A fanatikus testépítő a bogyók elfogyasztása után összeesett, és még maga hívta ki a mentőket. Kórházba szállítása után azonban alig több mint két órával meghalt. Az Egyesült Államokban a szer egyébként 1938 óta tiltólistán van, 62 halálos kimenetelű használatot regisztráltak.

Éppen emiatt figyelmeztet az OGYÉI is arra, hogy senki ne vásároljon illegális forrásból gyógyszernek hirdetett készítményt.

“Kiabáltam, hogy vigyenek azonnal orvoshoz, ott már alig tudtam magamról a fájdalom miatt. Kaptam egy gyors infúziót és egy parancsot: azonnal felejtsem el ezt a gyógyszert!” –írta a Cafeblogra szörnyű történetét Edit. Dr. Martos Éva, az az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója korábban is arról beszélt, hogy az ő intézetük is annyit tehet, hogy jelzi, melyek a kerülendő gyógynövények, mi és milyen mennyiségben nem ártalmas még az egészségre, valamint az étrend-kiegészítők listáján zöld pipával jelöli, mely termékek felelnek meg a követelményeknek. Magyarországon néhány tragédiáról tudható csupán, hogy különböző étrend-kiegészítők a felelősek érte Zacher Gábor toxikológus szerint. A szakember egy korábbi eset után nyilatkozott a Nők Lapja Cafénak: szerinte a tragédiák jelentős része sosem derül ki, májelégtelenségről, ionzavarról vagy szívproblémákról ugyanis utólag sokszor nehéz kideríteni, hogy egy-egy nyomon követhetetlen szer állt a bajok hátterében.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top