Egészség

Azt kevernek a fogyasztótablettákba, amit csak akarnak

"Először a kádban ülve vettem észre, hogy minden csupa vér körülöttem. Döbbenet, de meg sem ijedtem különösebben, szedtem tovább a csodaszerem. Hamarosan azonban pokoli fájdalmaim jelentkeztek, mintha késekkel szurkálnának, valóságos halálfélelmet éltem át."

“Kiabáltam, hogy vigyenek azonnal orvoshoz, ott már alig tudtam magamról a fájdalom miatt. Kaptam egy gyors infúziót és egy parancsot: azonnal felejtsem el ezt a gyógyszert!” – írja Edit, aki a Caféblogon osztotta meg a többiekkel a szörnyű élményét, amiről részletesebben itt olvashattok.

“Mire a dokihoz jutottunk, már nem bírtam tovább, le kellett fektetniük. Az orvos kérdezte, mit ettem, mit ittam, elestem-e, megütötte-e magam. Gondoltam magamban, ne kérdezősködjön, csak adjon valamit, mert nem bírom tovább. Ekkor jött a nagy kérdés: »Szed valamit?« Mondom nem… a párom rám nézett – nem kicsit csúnyán –, akkor elmondtam a dokinak, mit is szedek napok óta. És igen, jól olvasod, ez pár nap alatt zajlott le.”

Magyarországon néhány tragédiáról tudható csupán, hogy különböző étrend-kiegészítők a felelősek érte Zacher Gábor, toxikológus szerint. Az egyik áldozatnál, egy fiatal győri lánynál a természetesnek hirdetett fogyasztószer olyan komoly májkárosodást okozott, hogy már a transzplantáció sem jöhetett szóba. A másik eset néhány héttel ezelőtt történt, amikor az őssejtstimulálásra ajánlott, négy éve mérgezőnek minősített poloskairtó virág hatóanyagát tartalmazó készítmény okozott olyan súlyos károkat a májban, hogy a beteg az új májat már nem tudta megvárni. Meghalt. A szakember szerint azonban a tragédiák jelentős része sosem derül ki, májelégtelenségről, ionzavarról vagy szívproblémákról ugyanis utólag sokszor nehéz kideríteni, hogy egy-egy nyomon követhetetlen szer állt a bajok hátterében.
Azt kevernek a fogyasztótablettákba, amit csak akarnak
A Rekviem egy álomért című film
főszereplője, Sarah függőségét a fogyasztótabletták okozzák

Jelenteni kell, de az nem sokat ér

“Néhány éve hozták azt az uniós direktívát, ami a bevizsgálást megszüntette. Ma nem kell az étrend-kiegészítőket előre vizsgálni. Akkor indult meg az áradat, még a korábban gyógyhatásúként forgalmazott termékek egy része is átkerült ide, mára hétezresre bővült ez a termékpaletta. Csupán könnyebbé és gördülékenyebbé akarták tenni a készítmények forgalmazását, de mi már akkor jeleztük, hogy ebből baj lesz” – mondta dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem gyógyszerészeti karának kutatója. Szerinte a csalás jó esetben annyi, hogy nincsenek benne a feltüntetett anyagok, vagy csupán hatástalanok, rosszabb esetben viszont más vagy más is van a dobozokban.

Ma Magyarországon kizárólag jelentési kötelezettségük van a gyártóknak, forgalmazóknak. Ez annyit jelent, hogy a hatóságok csak a termék leírását nézik meg. Ha az összetevők között nincs egészségre veszélyes anyag, illetve nincs az összeállított gyógynövény “tiltólistán”, zöld utat kap a termék. Azt már nem nézi meg senki, hogy igaz-e, ami a papíron szerepel, valóban az, és csak az van-e a készítményben.

“Legutóbb Szegeden olyan fogyasztószerre bukkantak, amelyikbe már a gyógyszeriparból is kitiltott hatóanyagot kevertek. Az úgynevezett johimbint szív- és érrendszeri kockázata miatt, valamint azért száműzték a gyógyításból, mert egyszerű úton kábítószert lehet nyerni belőle. A fogyasztószerbe viszont lazán belekeverték, és árulták az interneten” – tette hozzá a kutató.

Mindent ellenőrizni képtelenség

 Dr. Martos Éva, az az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója korábban is arról beszélt, hogy az ő intézetük is annyit tehet, hogy jelzi, melyek a kerülendő gyógynövények, mi és milyen mennyiségben nem ártalmas még az egészségre, valamint az étrend-kiegészítők listáján zöld pipával jelöli, mely termékek felelnek meg a követelményeknek. Itt az OÉTI listája!

Az itt eddig bejelentett 6400 termék nagyjából 15 százaléka nem rendelkezik zöld pipával.

A vizsgálatok során ismertté vált összetevő véletlenül, de sok esetben inkább szándékosan nem jelenik meg a termék tartalmát feltüntető listában, sem a kísérődokumentumokban. Elsősorban a potencianövelésre javasolt termékekről, a sportolóknak szánt készítményekről, illetve a fogyasztószerekről van szó, amelyek gyógyszerhatóanyagot is tartalmaznak, így étrend-kiegészítőkben történő felhasználásuk semmilyen körülmények között nem megengedhető, fogyasztásuk nem biztonságos, esetenként súlyos egészségkárosodást okozhat.

A mesterséges fogyasztószerek az agyat manipulálják, más és más módon.

Az egyik “irány” a telítettségérzést növeli, a másik a zsírfelszívódást gátolja. Az orvosok szerint mindkét diéta alkalmazása során átalakul a szervezet kémiája, megszűnik az éhségérzet, visszatér az életerő, valamint az ígéreteknek megfelelően jelentősen csökken a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség kockázata. Az egészségügyi világszervezet (WHO) egyébként egy ideje megtiltotta az étvágy agyi manipulálását, mivel az sok esetben károsíthatja az idegrendszert.

A gyógynövények, alternatív eljárások sem mindig jelentik, hogy azok ártalmatlanok,

nem biztos, hogy azok nem kockázatos, egészséget, akár életet veszélyeztető módszerek. A tudatos és leginkább mértékletes alkalmazásuk a kulcs. Meg persze az, hogy mindenki az egyénre szabott terápiát kapja. A zsírégető teák, vízhajtók, béltisztítók vagy komplex vitaminkészítmények, táplálékkiegészítők bármikor veszélyes fegyverré válhatnak.

Minden, ami drasztikus, a szervezet működését borítja föl, akár észrevétlenül is komoly károkat okozhat.

A vízhajtó például rövid ideig, nagy mennyiségben csak pofon a szervezetnek, minimum 6-8 után lehet csak hatásos, de maximum 42 napig alkalmazható, amúgy a teljes víz- és ionháztartásunk borulhat, az ásványi anyagok kimosódnak – sorolja Varga Ferenc,  természetgyógyász. A durva beavatkozás a szervezet működésébe pedig látványos eredményt hozhat: a közhiedelemmel szemben egyáltalán nem a méreganyagok kicsapódása, ha például furunkulusok ékesítik egy-egy kúra után testünket.

Milyen mellékhatásai lehetnek a rossz fogyasztószereknek?

– felborult emésztőnedv-termelés

– ingadozó vércukorszint

– szapora szívverés, légzés

– “ugráló” vérnyomás

– izomgörcsök

– alvás, ébredés felborul

– kialvatlanság

– látászavar, fényérzékenység

– fejfájások

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top