Egészség

Büntetik a fogyókúrás átveréseket

"Tíz kiló hetvenkét óra alatt", "garantált súlyvesztés", "egyél bármennyit, elég, ha csak egy bogyót beveszel" – villámdiéták, zsírégetők garmadája, amelyek ráadásul tudományos bizonyítékokra hivatkozva bomba formát ígérnek. Ne higgyünk nekik!

Tudományos áttörés?

 
Garantált fogyás, 100 százalékos siker, klinikai tanulmányos bizonyítékokkal before-after fotók garmadája igyekszik meggyőzni a fogyni vágyókat. És nincs is nehéz dolguk: ők ugyanis épp arra vágynak, hogy minél biztosabban, és ha lehet, minél kevesebb “véráldozattal” szabaduljanak meg fölösleges kilóiktól. Pedig nem tanácsos elhinni, ha azt olvassuk, hogy az eredmény “garantált” és “tudományos áttörésen” alapul.
 
Enyhén szólva nem valószínű, hogy hatásosak a fogyást ígérő krémek vagy tapaszok, hogy különösebb változtatás nélkül egy turbózsírégető, egy izzasztóöv vagy gyógytea észrevétlenül olvasztja majd le a zsírpárnákat. Ha pedig a csodaszer szigorú étrendet is követel, főleg mozgással kombinálva, akkor minden extra nélkül is eredményesek leszünk.
 

A fogyókúra a legjobb biznisz

Most az amerikai kereskedelmi felügyelet mért csapást a “fogyasztószerpiacra”, máris több tízmillió dollár büntetést szabott ki olyan cégekre, amelyek átverték a vásárlókat fogyással kapcsolatos hirdetéseikkel. Amerika pedig nem rossz célpont: a felnőtt lakosság harmada ugyanis túlsúlyos. Becslések szerint a súlycsökkentési programokkal foglalkozó cégek 2,4 milliárd dollár árbevételt értek el tavaly, az ételkiegészítőket kínáló társaik 14 milliárdos forgalmat könyvelhettek el.
 
Az amerikai kereskedelmi felügyelet szerint a súlycsökkenést ígérő hirdetések 15 százaléka tartalmaz hamis információkat vagy ígéreteket. Szakértők szerint a fogyással összefüggő hirdetések többsége tisztességes, és néhány ételkiegészítő használ, ám a fogyasztási iparban elképesztő mennyiségű a hamis információ. Nem okolhatók ugyanakkor minden átverésért a hirdetők, például a “light” vagy “alacsony zsírtartalmú” felirat láttán simán átverik magukat az emberek. Miután ezt olvassák egy élelmiszer csomagolásán, annyira megnyugszanak, hogy átlag másfélszer annyit esznek belőle, mint ha “klasszikus” termékeket vásárolnának.
Fogyókúrás ámítások

 

Hamis ígéretek

Magyarországon is rendre hódítanak az “átverős” kedvcsinálók. Tíz versenyfelügyeleti eljárás, nyolcvanmilliós bírság – ez a fogyasztószerekkel kapcsolatosan a Gazdasági Versenyhivatal elmúlt két évének mérlege. Tíz alkalommal folytatott versenyfelügyeleti eljárást könnyű, gyors fogyást ígérő termékek népszerűsítésére szolgáló kereskedelmi kommunikáció vizsgálatára 2011 és 2013 között a GVH.
 
Ezek között volt étrend-kiegészítő, mágnesterápiás eszköz és alakformáló fehérnemű is. Ennél lényegesen több, 102 megkeresés érkezett az elmúlt két évben a fogyasztószerek miatt a fogyasztóvédelem illetékeseihez. A panaszok általában arra irányulnak, hogy a fogyasztószer nem váltotta be az ígért hatást, és hiába adják el a termékeket pénz-visszafizetési garanciával, sokszor hiába kérik a kifizetett vételárat.
 

A fogyás receptje egyszerű

A szakemberek, függetlenül attól, melyik termék hirdetésében mennyi a valós vagy valótlan ígéret, nemigen biztatnak senkit, hogy ezektől várják az áhított eredményeket. Gyürki Niké dietetikus csak a “klasszikus” ígérvényeket vette górcső alá.
 
“A gyors eredmények, 10 nap alatt 5 kiló, vagy például az étvágycsökkentők, biztosan hamis ígéretek. Hiába veszünk ugyanis kevés ételt magunkhoz időlegesen, ezzel párhuzamosan az anyagcserénk is lassul. Mondjuk lemegyünk így napi ezer kalória alá, miközben csak az életfunkcióink fenntartásához is legalább 1200, 1400 kalória kell. Így ha vége a »mesterséges tortúrának« és utána csak a »normális« mennyiséget vesszük magunkhoz, azt a szervezetünk a korábbinál lényegesen többnek érzékeli, így jönnek a pluszkilók.
 
Majd visszaáll az egyensúly, de már a még több fölösleggel, vagyis még rosszat is tett a kínlódásunk. És elindul az ördögi kör, újabb és újabb »csodákban« bízunk, az egyensúly pedig teljesen felborul – mondja Gyürki Niké, aki szerint ráadásul minden ilyen kísérlet az epét, májat és sokszor a szívet is terheli. – Nem egy páciensemmel előfordult, hogy epekövet kapott a folyamatos csodadiéták, fogyasztószerek használatától, és akadt, akinek majdnem az életébe került a kísérletezés” – mondja a szakember. Ő a mozgást és az egyénre szabott étrendet tartja az egyedüli megoldásnak. Amivel pedig gyorsíthatjuk az anyagcserénket, az az, ha naponta többször és keveset eszünk.
Fogyókúrás ámítások
 

Mesterséges “gyorsítók” helyett építsünk izmokat!

Ugyanerre helyezi a hangsúlyt Jakub Gilbert személyi edző, humán kineziológus, szaktanácsadó. Ő is találkozik az ámításokkal, a gyors eredmények irreális ígéreteivel. Szerinte a mozgás minden fogyókúra alapja.
 
“A két legelterjedtebb módszer a testhőmérséklet-emeléssel összefüggő zsírégetés, illetve a pajzsmirigy stimulálásától várt felpörgött »zsírolvasztás«, ami egyébként veszélyes is lehet. De ismerjük a különböző amfetaminszármazékokat, különböző hatóanyagokat, amelyek a szervezet felgyorsításával próbálnak harcba szállni a zsírpárnákkal, ezek jó része nemcsak veszélyes, de függőséget is okozhat. A leghatékonyabb azonban a mozgás” – mondja a szakember, aki szerint azért is kell aktív izmokat építeni, mert valójában ez javítja az anyagcserét, és így a kalóriák felhasználását gyorsítja.
 
“A súlyzós edzésre amiatt van szükség, hogy metabolikusan aktív izomzatot építsünk; a nagyobb izomzatnak magasabb az energiaigénye, vagyis növeli az alapanyagcserét. Mindenkinek az edzettségi szintjének megfelelő mozgást és mértéket kell választani, de már heti háromszori félórás séta is sokat segít. Ha valakinek van némi alapja, annak háromszor 30-45 perces állóképességet javító és két súlyzós edzést javasolok a tartós és jó eredményhez. Semmiképpen nem szabad félni attól, hogy a sport majd hihetetlen izomtömegeket épít, és valójában nem is fogyaszt, ez ugyanis nem megy ilyen könnyen. Ideális esetben egy felnőtt férfi egy év alatt legfeljebb 3-4 kilónyi izmot természetes úton is magára tud szedni” – nyugtat meg mindenkit Gilbert.
 

Tipikus fogyókúrás tévhitek

 
1. A szénhidrátok ártanak
Ez az egyik legnépszerűbb tévhit, pedig a testnek nem csak szüksége van a szénhidrátra, edzés közben kifejezetten azt használja fel a zsírégetés üzemanyagaként. Természetesen nem minden fajta szénhidrát tesz jót, a fehér kenyér elhagyása valóban javasolt, viszont a barna rizs és más összetett szénhidrátok szükséges és jótékony energiaforrásként szolgálnak.
 
2. A fagyasztott zöldségekben kevesebb a vitamin
Amennyiben leszedés után azonnal elfogyasztod a zöldséget vagy gyümölcsöt, ez igaz is. Ám a “friss” zöldségek valójában már jó sokat utaznak és várakoznak, mire az asztalra kerülnek, így jelentősen csökken a vitamintartalmuk is. A mirelitet ellenben épp a legérettebb állapotában szedték le és konzerválták, így megmarad benne minden fontos anyag.
 
3. A tojásban levő koleszterin káros
Egy nagyobb tojás (a sárgája) 213 milligramm koleszterint tartalmaz, míg az ajánlott napi bevitel összesen 300 milligramm – ám meg kell jegyezni, hogy a vér koleszterinszintjét kutatások szerint inkább a zsírok fogyasztása befolyásolja. Heti két egész tojásnál többet tehát ne együnk, ám a tojásfehérjével nem kell visszafognunk magunkat.
Fogyókúrás ámítások
 
4. A reggeli kihagyása segít fogyni
Több független kutatás is megerősítette, hogy éppen az ellenkezője igaz. Azok között, akik kihagyják a reggeli étkezést, gyakoribb a súlygyarapodás, mert a nap folyamán összességében több kalóriát fognak elfogyasztani, mint a reggel energiával feltöltekező társaik.
 
5. A gének meghatározzák, ki tud lefogyni
Alkatunk és testsúlyunk mindössze 25 százalékban függ génállományunktól. Bármely életkorban lehetséges fogyást, karcsúsodást, alakformálást elérni, mindössze alacsonyabb kalóriabevitel és testedzés által felgyorsított anyagcsere kell hozzá.
 
6. Lehetséges testrészekből fogyni
Aki elégedett a hasával, de a combjából még szeretne fogyni, annak sajnos nem elég a lábait edzenie. A lokális fogyás nem lehetséges, de a több izom gyorsabb anyagcserével is jár, így mindenképpen érdemes az egész testet edzeni, még a megfelelőnek ítélt részeket is.
Fogyókúrás ámítások
 
7. Reggel a legjobb edzeni
Igazából mindegy, mikor állsz neki a testmozgásnak, így az sem gond, ha csak este érsz rá. Az egyetlen igazán fontos dolog, hogy rendszeressé tedd, ne mismásold el az edzéseket, különben lassan vagy egyáltalán nem fogsz eredményt látni. Válaszd a számodra megfelelő időpontot, amikor időd és energiád is van hozzá!
 
8. Nagy evések előtt jobb koplalni
Ha olyan rendezvényre, buliba, ünnepre vagy más eseményre vagy hivatalos, ahol tudod, hogy diétádhoz képest sokat fogsz enni, előtte kiéheztetni magad a legrosszabb, amit csak tehetsz, mivel így még szándékaid ellenére is rengeteget fogsz enni kárpótlásul. A jó megoldás: az esemény előtti napokban minden étkezésnél fogd vissza magad kicsit jobban, illetve a nagy lakoma előtti és utáni napokban növeld meg edzésadagodat, így nem lesz baj.
 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top