Életmód

Néha jót tesz a különalvás? – kell a kapcsolatnak, kell az egészségnek

Vajon a különalvás – vagy csak az igénye – már a házasság végét jelenti? Akik szeretik egymást, azok mindig összebújva alszanak, és fel sem merül bennük, hogy néha jó lenne egy éjszaka egyedül a kanapén? Árt vagy éppen használ, ha időről időre nem akarunk osztozni az ágyon a párunkkal?

Mindenki számára fontos, hogy kipihenhesse magát, és ha néha ennek az az ára, hogy egy éjszakára külön ágyba költözik a párjától, akkor ezt is érdemes megfizetni érte. Mások szerint éppen ezzel indul el a lassú és észrevétlen eltávolodás: előbb egy-két éjszaka külön, aztán végleg külön ágy, külön asztal és külön kassza – majd végül külön ház. A vélemények tehát megoszlanak, legalábbis erről tanúskodnak az internetes fórumok bejegyzései.

Néha jót tesz a különalvás? – hasznos a kapcsolatot és az egészségnek

Az együtt- és különalvás problémaköre jól láthatóan érzékeny kérdés a netes kommentelők körében (is), hiszen van, akinek magától értetődő az örökös együtt alvás, másnak pedig éppen az ellenkezője az. Ahogy a hozzászólások eltérőek, úgy az is előfordulhat, hogy te és a párod egészen eltérően gondolkoztok róla. Ne lepjen meg, ha ezen kapod. Ezért aztán mielőtt jóhiszeműen, de különösebb előjel nélkül kiköltöznél a kanapéra egy éjszakára, beszéljétek meg a dolgot a pároddal – hátha ő ezt a mozzanatot a házasságotok bukásaként értékelné egyedül. De légy magad is nyitott akkor, ha ő fogja a párnáját és elvonul – egyáltalán nem biztos, hogy haragból teszi.

Így használ a házasságnak a különalvás

Lássuk most először is, hogy mi a különalvás pozitív haszna a házaséletben. Az együttalvás a házasság szimbóluma: holtomiglan-holtodiglan együtt. Ezért aztán borzasztóan zavaró tud lenni, ha egyszer csak rádöbbenünk, szeretnék egyedül aludni. Nem érzelmi okból, csupán mert így tudnánk egy jót, kényelmesen pihenni. Bevallani nem merjük, véghezvinni pláne nem, inkább szorongunk a másik hátához préselődve és tűrünk. Az ilyen visszafojtott tűrések szoktak aztán egy nagy, hirtelen kirobbanáshoz vezetni, amik már komolyan megrengetik a házastársi bizalmat és gyengéd érzéseket. Egyszóval: ha ez az ösztönös, természetes igénye a szervezetünknek, ha ez kell a jó közérzethez, a különalvás akár házasságmentő ötlet is lehet.

Ki tudod magad aludni, kedvedre terpeszkedhetsz, nem kell alkalmazkodni: ez mind frissítő és kellemes élmény egy többéves kapcsolatban: apró és ártatlan örömforrás.
Továbbá ha kedved szerint nyújtózkodva az ágy egyik sarkától a másikig jól kialszod magad, azzal csak jót teszel a környezetednek: pihent leszel, nyugodt, türelmesebb a veled élők rigolyái iránt, jobban viseled idegesítő szokásaikat. Egyszóval nem feszültséget, hanem nyugalmat viszel a családba és a párkapcsolatodba.

A különalvás másik előnye ez eltérő bioritmusú pároknál nyilvánul meg: ha például eltérő műszakban dolgoztok, de egy ágyban alusztok, az garantáltan ahhoz vezet, hogy reggel mindketten fáradtan és gyűrötten ébredtek. Nekik nemcsak egy lehetőség, hanem szinte kötelező recept, hogy időről időre rendszeresen külön ágyba térjenek nyugovóra: az egészségüket ez szolgálja a legjobban.

Néha jót tesz a különalvás? – hasznos a kapcsolatot és az egészségnek

Mik a buktatók?

A buktatója a különalvásnak az, mint a cukorkának. Ha rákap az ízére valaki, lehet, hogy nem akar majd lemondani róla. De ebben az esetben nem a fogai romlanak majd el, hanem a házassága. Egymás fizikai közelsége ugyanis nélkülözhetetlen a boldog házastársi kapcsolat fenntartásához. Minél jobban ritkulnak az érintések – és most itt nem csak szexről van szó – annál inkább hűl ki szerelem. Miközben a szerelem megőrizhető is lenne, ha nem hajlanánk önzően arra a csábításra, hogy a saját kényelmünket keresve szólóban aludjunk. Itt is tehát a mértékletesség a siker kulcsa: néha, élvezetből megengedhető a különalvás, de huzamosabb ideig nem ajánlott.

Tanácsok különalváshoz

1. Ha úgy érzed, jólesne egy magányos éjszaka, azt beszéld meg a pároddal. Tapintatosan, hiszen lehet, hogy félreértené. Ha a párod fordul feléd egy ilyen kérdéssel, légy nyitott, és ne azt gyanítsd rögtön, hogy már utál téged: az is lehet, hogy tényleg csak egy jó alvásra van szüksége minden hátsó gondolat nélkül. A különalvást egyik fél se száműzetésként élje meg.

2. Ha sikerült közös nevezőre jutni abban, hogy különalhattok egymástól, akkor nagyon fontos, hogy mindkettőtöknek ugyanolyan komfortfokozat jusson: az nem megoldás, hogy egyikőtök görnyedve szenved a kemény kanapén, míg a másik kéjelegve nyújtózik. Hosszú távon az ilyen önfeláldozástól is betelik a pohár, ezért jobb a mártírság helyett a fair business: mindenki kapjon egyformán kényelmes, jó fekhelyet.

3. Ne csináljatok rendszert a különalvásból. Úgy tényleg kihűl a hitvesi ágy.

4. A különalvás nem szexmegvonást jelent. Még ha nem is egy ágyban aludtok, azért szerelmeskedni átkéretőzhettek egymáshoz – aztán visszatérhet a saját nyoszolyájára mindenki.

5. Mondd meg lefekvés előtt a párodnak, hogy szereted, és kívánj neki jó éjszakát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top