Összességében elmondható, hogy egy kiegyensúlyozott reggelinek ajánlott teljes értékű gabonából készült élelmiszert, mint teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet, tejet, tejterméket, sovány húsfélét, zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve folyadékot tartalmaznia. A reggeli mint főétkezés (ha az ebédre és vacsorára gondolunk) ugyanolyan joggal érdemli meg, hogy változatos összetételű legyen. Ezen felül, ha minden élelmiszercsoportnak adunk lehetőséget a reggeli étkezésben, a megfelelő makro- és mikrotápanyagokhoz is hozzájutunk.
A zöldségek és gyümölcsök alapvető elemei reggelinknek. Azon túl, hogy nagy élelmirost-tartalommal bírnak, színük és illatuk a bennük található, biológiailag aktív anyagok jelenlétéről árulkodik, amelyek egymást kiegészítve, kedvező hatásúak a betegségek megelőzése és egészségünk megtartása érdekében. Minél több színben pompázik tányérunk, annál többet teszünk egészségünkért.
A reggelinek ún. komplett étkezésnek kell lennie, tehát teljes értékű fehérjét is kell tartalmaznia. Teljes értékű fehérjeforrásaink közé tartozik a reggelire leggyakrabban és legszívesebben fogyasztott tej és az egyéb tejtermékek is. Előnyös fehérje-összetételén kívül jól hasznosuló kalciumforrásnak is számít, így kiemelten ajánlott fogyasztani reggelink részeként.
A kiegyensúlyozott összetételű reggeli emellett összetett szénhidrátokat (mint például teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményeket, teljes értékű gabonából készült reggelizőpelyhet) is tartalmaz. A reggeli energiatartalmának kb. 50 százalékát javasolt szénhidrátból fedezni. Az agy táplálékául elsődlegesen a glükóz (a vérben keringő cukor) szolgál. A megfelelő glükózellátottsághoz, így agyműködéshez elegendő mennyiségű, kb. 250 gramm szénhidrát fogyasztása szükséges egy nap. Ezért is nagyon fontos, hogy beépítsük a különböző szénhidrátforrásokat a reggeli étkezésbe.
Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen reggelizők kisebb testtömegindexszel rendelkeznek a nem reggelizőkhöz képest; a reggelizők körében kisebb eséllyel alakul ki elhízás. Ennek egyik fő oka, hogy a reggeli kihagyása túlzott mennyiségű ebédhez vagy a hirtelen jelentkező étvágy következtében egyéb, kis tápértékű nassolni valók fogyasztásához vezethet. Ha a reggeli mellőzése mellett napközben sem hagyunk időt a megfelelő étkezésre, esti túlevést tapasztalhatunk (hűtő esti megtámadása), ami azon felül, hogy túlsúly kialakulását eredményezheti, emésztőrendszerünket is megterheli.
A reggelizés kihagyásának okai között még mindig az időhiány áll az első helyen. Tévhit: a kiegyensúlyozott reggelihez sok idő kell. Bár a nyugodt elfogyasztáshoz időt kell teremteni, de több variáció létezik a gyors és kiegyensúlyozott reggelire (például egy adag NESTLÉ FITNESS gabonapehely sovány tejjel és gyümölccsel).