Az egészséges táplálkozásban a húsok és a felvágottak fontos szerepet töltenek be, elsősorban a magas, teljes értékű fehérjetartalmuknak köszönhetően. A húsokban található fehérjék ráadásul nagyon könnyen hasznosulnak, így akár 50 g fedezi a teljes esszenciálisaminosav-szükségletet és a fehérjeigény 20 százalékát.
Vitamin- és ásványianyag-források
A húsok, felvágottak rendszeres fogyasztásával nemcsak teljes értékű fehérjékhez, hanem számos vitaminhoz és ásványi anyaghoz is hozzájut a szervezet. Egészséges, változatos táplálkozás esetén a napi B12-vitamin-szükséglet mintegy 70 százalékát húsokkal és húskészítményekkel fedezzük. Jelentős mennyiségű B6-vitamint, illetve cinket is tartalmaznak.
A cink számos enzim, továbbá az inzulin alkotórésze, mely részt vesz a szénhidrát-anyagcserében. Kiemelkedő még a húsok, illetve belsőségek vastartalma, melynek felszívódása sokkal hatékonyabb, mint a növényekben előforduló vasé. Ráadásul a zöldségekkel együtt elfogyasztott húsok, felvágottak növelik a zöldségekből történő vasfelszívódást is (például: főzelék sült virsli feltéttel).
A helyes mennyiség
A gyermekek étrendjében hetente 3-4 alkalommal szerepeljen húskészítmény, egy alkalommal az ebéd részeként (például: virsli mint főzelékfeltét vagy frankfurti levesben).
Az egy adagra javasolt felvágottmennyiség korcsoportonként, felhasználás szerint eltérő:
1–3 éves korban | 4–6 éves korban | 7–10 éves korban | ||
Szendvicshez: | 15-25 gramm | 20-30 gramm | 30-40 gramm | |
Leveshez: | 20-30 gramm | 30-40 gramm | 40-60 gramm | |
Feltétként: | 25-40 gramm | 40-60 gramm | 50-80 gramm |
A táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki, ilyenkor tanulja meg a gyermek a helyes ételválasztást, alakul ki az ételek preferenciája és az ízlés, rögzülnek a táplálkozási minták.