Életmód

Kell-e izzasztókunyhó a szüléshez? – az On The Spot kamerája előtt született a baba

Mostanában sokszor eszünkbe juthatott, mennyi minden múlik azon, hogy hova születünk. Szegényebb vagy tehetősebb családba, békés vagy háborús országba, az átlag képviselőjeként, esetleg vallás, bőrszín vagy bármi egyéb tekintetben "más"-ként? Jó vagy rossz körülmények között, közé? Az On The Spot stábja egy mexikói születésházban járt, ahol egy háborítatlan szülésről készítettek filmet.

A felnőttek nagy csapásnak tartják, ha valaki nem a legjobb lehetőségek között nevelkedik. Ám a gyermekpszichológia szerint a kicsik szemével nézve ez másodlagos. Ha a szülők szeretetteljesen bánnak vele, akkor még az extrém körülmények sem viselik meg, de legalábbis kevesebb kárt okoznak. Erről, a legkülönfélébb helyzetekben is élő erőről szól az On The Spot stábjának új sorozata: 9 hónap alatt a Föld körül.

  • Hogyan születünk?
  • Hová születünk?
  • Mi vár ránk a világban?
  • Hogyan befolyásolják életünket a születésünk körülményei?
  • Hogyan hat a háború a terhességre?
  • Milyen menekültnek születni?
  • Hogyan születhettek emberek koncentrációs táborokban?
  • Milyen egy háborítatlan születés Balin?

Efféle kérdéseket feszeget Cseke Eszter és S. Takács András, akik négy kontinensen tíz család gyermekvárását kísérik végig kamerájukkal. A műsor hetedik évadát több mint másfél éven át forgatták Ázsiától Amerikáig. Jártak például a világ egyik legkisebb klinikáján a Fülöp-szigeteken, és egy konzervatív muzulmán szülészeten Gázában.

A második részben Mexikó a helyszín, San Cristóbal de Las Casas település. Itt él a német zenész, Martin mexikói kedvesével, Alejandrával. Első gyermeküket, Neát várják, aki a Casa Colibri születésházban jön majd világra. Mexikó ezen területén sokan szülnek még – úgymond – háborítatlanul, bába segítségével. Martinék is így tesznek majd, és itt talán helyes a többes szám: Martin végig ott lesz párjával. “Megteszem, amit csak kér, most ő lesz a főnök” – mondja. Ahogy fogalmaz, azért választották a születésházat, mert szeretnék, hogy a gyermekük “szépen szülessen”. Bábájuk eredetileg orvos, de érdekes módon azt mondja, ettől nem biztonságosabb vele szülni, “ez csak illúzió”.

Alejandráék páros jógával készülnek. Mint a jógaoktató elmondja, egy anya folyamatosan, már a várandóssága alatt érzi, hogy szülő lesz, ám az apa nem, ezért neki “nehezebb az érintkezés a babával”, fontos, hogy adjunk neki időt erre a szülés után is. Martin megerősíti ezt, pláne hogy Neát nem tervezték. “Vajon készen állok erre? Néha azt érzem, nem vagyok képes rá” – fogalmaz a riportban (és valószínűleg sok férfi érez így, mikor meglátja a kis cipőket, vagy a meglepetésként kapott két csíkot).

Alejandra azonban így beszél: “Hatalmas érzés, amikor megtudod, hogy várandós vagy. Ez teljesen más szeretet, mint amit bárki más iránt érezhetsz.”

Tudjátok, mi van még egy mexikói születésházban? Izzasztókunyhó például a vajúdáshoz. Ez körülbelül úgy néz ki, mintha a teljes csapat – anya és baba, apa, bába és az ő segédje – bevonulna egy szaunába relaxálni. Nos kiszámíthatatlan, kinek mi segít egy ilyen helyzetben…

Alejandra például a hőség mellett a gyógynövényekben hisz, össze is vásárol rengetegfélét a helyi piac tudós emberétől. De jóga, szauna, gyógynövények ide vagy oda, egyszer csak elkezdődik a lényeg: Nea jönni akar. Sokáig tart a vajúdás, de hogy mi lesz a vége, azt nem áruljuk el, nézzétek meg este a Dunán! Alejandra mindenesetre így nyilatkozik:

Sok olyan erőt találsz magadban, amiről nem is tudtad, hogy benned van.

On The Spot: 9 hónap alatt a Föld körül – Mexikó
szept. 28. hétfő, 22.25, Duna TV

Főcím és jelenet a hétfői filmből:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top