A világunk nyugati felén élő emberek közül talán csak kevesen tudják, a banán héját nem kell a szemetesbe dobni, hiszen az ehető, ráadásul tele van a szervezet számára értékes összetevőkkel. Indiában persze mindennek tökéletesen a tudatában vannak.
Míg a banán húsa lágy és édes, addig héja vastag, szálas és kissé kesernyés. Vélhetően éppen ezért sem gondoltál eddig arra, hogy a banán héját is felhasználd és elfogyaszd. Ha kb. tíz perc alatt jól átsütöd olajban vagy a sütőben, esetleg vízben megfőzöd, a banán héja elveszíti eredeti állagát, könnyen rágható és emészthető ételhez jutsz.
A sütéshez érdemes érettebb gyümölcsöt választani, mert a héja vékonyabb, így édesebb lesz a sütést, főzést követően. A banán héja természetes növényi hormont tartalmaz, amely a hőkezelés hatására kölcsönhatásba lép a cukorral, megédesítve azt.
A banán héjának fogyasztása bizonyítottan számtalan előnnyel jár. Egy közepes banán héja
- a napi rostmennyiség 12 százalékát biztosítja, amely segíti az emésztést és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát;
- a napi C-vitamin-szükséglet 17 százalékát fedezi, hozzájárulva az egészséges immunrendszer működéséhez;
- a napi B6-vitamin szükséges mennyiségének 20 százalékát fedezi, amely a test aktivitásában nyújt segítséget;
- a napi káliummennyiség 12 százalékát tartalmazza, amely pedig a sejtek működésében játszik fontos szerepet;
- a magnéziumszükségleted 8 százalékát is fedezi, amely a normál vérnyomáshoz járul hozzá.
Érdemes hát kipróbálni például a kínaiak vagy a thai emberek kedvelt édességét, a mézes sült banánt.
További banán témájú cikkek az NLCafén
- Eddig rosszul hámoztad a banánt, itt a tökéletes módszer – videó!
- Így néz ki a nő, aki naponta ötven banánt eszik
- Itt a nagy banántrükk, amivel mindenkit elkápráztathatsz
- Banánnal a rák és és az asztma ellen
Forrás: Business Insider