Életmód

Ennyit kell futnod, hogy ledolgozz egy sajtburgert

Mit gondolsz, mennyit kellene futnod ahhoz, hogy egy sajtburgert ledolgozz? És kiszámoltad már a napi kalóriabeviteled? Lehet, meglepődnél az eredményen.

Egy átlagosnak mondható hamburger 400–800 kalória között mozog. Hogy ledolgozd, nagyjából négy-nyolc kilométert kéne futnod. Vajon érdemes ilyen szinten mérlegre tenni, mennyit eszel és mellette mennyit mozogsz?

Sántha Gergely személyi edző kíváncsiságból kezdte a kalóriákat számolgatni. Minden kis morzsát összeadva és abból levonva az edzésmunkát, napi nagyjából 2200 kilokalória energiabevitelre van szüksége egy átlagos magasságú és súlyú embernek. Az eredmény őt is meglepte, amikor rájött, jóval több energiát juttat a szervezetébe, és a napi kb. 3200 kalóriabevitelhez még csak habzsolnia sem kellett. Ekkor kezdett el naplót vezetni az étrendjéről.

Ennyit kell futnod, hogy ledolgozz egy sajtburgert

Tapasztalata szerint, aki tudatosan figyel az étkezésére, egy idő után szinte automatikusan az egészségesebb ételek felé fordul, és könnyedén lemond a hamburgerről, a csokiról. Bűnözni lehet időnként, de akkor érdemes egy keményebb edzést beiktatni a nap során.

A személyi edző ugyanakkor elismeri, a kalóriaszámlálás viszonylag bonyolult módszer, és mivel hosszú távon aprólékos odafigyelést igényel, sokan néhány hét után feladják. Pedig a lényege egyszerű: aki fogyni szeretne, annak napi szinten valamivel kevesebb energiát kell a szervezetébe juttatnia, mint amennyire szüksége van.

Sántha Gergely szerint az is fontos, melyik napszakban mit és mennyit eszel. Reggel rostban gazdag, tartalmas ételeket, este pedig könnyű, szénhidrátszegény vacsorát javasolt fogyasztani, ha fogyni szeretnél. Saját klienseit arra biztatja, hogy minőségi ételeket fogyasszanak, és legyenek mindenkor mértékletesek.

Ennyit kell futnod, hogy ledolgozz egy sajtburgert

További kalória témájú cikk az NLCafén

Forrás: Délmagyar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top