Életmód

5 lecke, amit a szuperhősök tanítanak nekünk az életről

Azt hitted eddig, hogy a szuperhősök csak rohangálnak a köpenyükben, megmentenek pár százezer embert, és azzal le is van tudva a dolguk? Hát nem. Igazából tele vannak életbölcsességgel.

A lényeg az a szuperhősök történeteiben, hogy jobb hellyé teszik a világot minden egyes epizódban, legyőzik a gonoszt, és felébresztik bennünk a reményt, hogy azért van még esélye a jónak is ezen a bolygón. Még ha nekünk nincs is lézert lövő szemünk, és repülni sem tudunk a felhők felett, mégis van sok hasonlóság köztünk és a szuperhősök között.

Például az, hogy ők is és mi is szeretnénk minden nap egy picit jobbá tenni a körülöttünk lévő világot. Vagy legalábbis olyanná, amiben jó élni. A szuperhősök sokkal emberibbek, és mi emberek sokkal szuperhősebbek vagyunk, mint gondolnánk. Doug A. Sandler, a bestseller Nice Guys Finish First könyv írója feltárta előttünk a szuperhősök és az emberek közti hasonlóságok rejtelmeit.

1. Még a szuperhősöknek is vannak gyengeségeik.

Az, hogy minden szuperhősnek van legalább egy gyenge pontja, azt jelenti számunkra, hogy nem kell félnünk a saját gyengeségeinktől. Felesleges arra törekednünk, hogy tökéletesek legyünk, inkább emlékeztessenek arra a gyengeségeink, hogy halandók vagyunk, és mennyi erő van bennünk, hogy túléljük az élet viharait.

2. Minden szuperhősnek van egy ősellensége.

Ha azt gondoltuk volna, hogy ellenségek nélkül élhetjük az életünket, úgy, hogy minket mindenki szeret, és sosem kell semmilyen konfliktusba keverednünk, akkor határozottan tévedtünk. Még a legjobb szándékot is félreértheti valaki, és úgy érezheti, bántjuk őt. De ezzel nincs semmi baj, nem kell mindenkinek megfelelni, csak azokat az embereket megtalálni, akik tényleg szeretnek minket.

5 lecke, amit a szuperhősök tanítanak nekünk az életről

3. Minden szuperhősnek célja van.

Sőt küldetése. Mi is meg kell hogy találjuk emberként a saját célunkat, amiért érdemes mindennap felkelni, küzdeni, kitartani. Mert ha nincs ilyen küldetésünk, akkor könnyen elveszíthetjük saját magunkat a mindennapi kis problémákban.

4. A nagyszerűségért keményen dolgoznak.

Minden, ami különleges, nagyszerű, ami megéri, az nagy energia-befektetést kíván. Annyit kell beletennünk, amennyi csak tőlünk telik, ha szeretnénk a legjobbat kihozni magunkból. A szenvedély nélkül végzett munka nem hálálja meg önmagát, nem sül ki belőle semmilyen nagy eredmény. Ha csak a pocsolyában üldögélünk, nem fogjuk szelni a tengeren a habokat. Ez nem azt jelenti, hogy 24 órában kell dolgoznunk a hét minden napján és elfelejteni a magánéletet, hanem azt, hogy meg kell találnunk magunkban azt a motivációt, tüzet, álmot, amiért mindent megtennénk.

5. A szuperhősök hisznek az álmaik erejében.

Tudják magukról, hogy ők tartják biztonságban az embereket, és védik meg a világot a gonosztól. Ez az ő álmuk. Nekünk is hinnünk kell a saját álmainkban, amik ugyanolyan különlegesek és fontosak számunkra, mint a szuperhősök világmegváltó álmai. Vagy azoknak a Nobel-díjas, nagy feltaláló tudósoknak az álmai, akik addig mennek, amíg már túllépnek a saját koruk határain. Mi is repülhetünk az álmaink szárnyán, csak hinnünk kell benne.

A szuperhősök kellenek a világnak, pont úgy, ahogy te meg én is kellünk a világnak. A legjobb ezekben a kitalált karakterekben az, hogy amikor épp nem szuperhősködnek, akkor épp olyan emberek, mint bárki más. Ahogy ők, úgy mi is elérhetjük a magunk sikereit, nem a hibáink ellenére, hanem a hibáink segítségével. Még a világot is jobbá tehetjük a személyünkkel. Legyen ez a fő célunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top