Életmód

Telefonmentes esküvőket követel a kiborult fotós

Egy ausztrál fotósnak elege lett, és arra kéri az őt felbérelő párokat, hogy esküvőikről száműzzék az okostelefonokat és táblagépeket.

Thomas Stewart fotós a saját Facebook-oldalán írt egy hosszabb posztot, amelyben felszólítja jövőbeni megrendelőit, hogy esküvőjüket nyilvánítsák kütyümentes övezetté. Az írás annyira pontosan foglalja össze, hogy mi a probléma az okostelefonokat és táblagépeket kényszeresen használó emberekkel, hogy a poszt már több mint 12 000 megosztásnál jár.

Stewart akkor akadt ki, amikor meglátta az alábbi fotót, amelyet egy esküvőn készített. Mint látható, a vőlegénynek ki kell hajolnia a fotózó vendégek mögül, hogy láthassa, amint menyasszonyát az oltárhoz vezetik. Stewart igyekezett hangsúlyozni, hogy nem a képen látható vendégekkel van baja, hanem általánosan az ehhez hasonló viselkedéssel. Az írás fordítását az alábbiakban közöljük.

Oké, most lett elegem. Beszélnünk kell arról, hogy a vendégeitek hogyan használják a telefonjaikat vagy a kameráikat az esküvőkön. Egy dolgot szeretnék csak kérni, egyszerű dologról van szó: menyasszonyok, vőlegények, kérlek titeket, hogy az esküvőtökről száműzzétek az összes digitális kütyüt!

Nézzétek meg ezt a képet! A vőlegénynek ki kell hajolnia, hogy láthassa a közeledő menyasszonyt. És miért? Mert a telefonjaikkal fotózó vendégek elállják az utat.

Kedves vendégek: ezt ne! (Kép: Thomas Stewart Photography/Facebook)
Kedves vendégek: ezt ne! – kép: Thomas Stewart Photography / Facebook

Ez gáz. És nem ezekkel a konkrét vendégekkel van bajom, sőt jórészt én magam vagyok felelős ezért a helyzetért. Sokkal pontosabbnak kellett volna lennem, amikor elmondtam a megrendelőimnek, hogy ne engedjék a vendégeket fotózni. Nos, mostantól sokkal szigorúbban meg fogom ezt követelni.

Ha esküvőt terveztek, kérlek, gondoljátok végig az alábbiakat:

  • Az okostelefonnal, táblagéppel és digitális fényképezőgépekkel kattogtató vendégek a hivatásos fotós útjába állnak. Nem tudják ugyanis, hogyan ne zavarjanak bele a fotózásba, és ezért egy csomó rontott képet készítek el. Emiatt nem lesznek szép képek a nagy eseményről.

  • Szervezőként bizonyára sok pénzt kifizettek egy tehetséges fotósnak, vagyis jó képeket szeretnétek. Mi pedig ezt nem fogjuk tudni garantálni, ha a vendégek beállnak a képbe.

  • Ugyanezek a vendégek a TI utatokba is oda fognak állni. Saját esküvőtök legszebb pillanatairól maradhattok le, mert valaki egy táblagéppel odaugrik fotózni. Például lemaradhattok arról, hogy párotok arcát lássátok, miközben vagy ő vagy te az oltárhoz vonultok.
  • Lássuk be, a vendégek fotóinak nagy része rossz lesz. Sajnálom, de ez az igazság. Nem lehet jó képeket készíteni egy sötét templomban egy okostelefon kamerájával egy mozgó emberről, főleg nem úgy, hogy fél kézzel tartja valaki a gépet, miközben kihajol a padok közül. Hiszen még a profi fotósoknak sem mindig jön össze a tökéletes kép!

És végül a legfontosabb dolog:

Képzeld el, ahogy ott állsz az esküvőd közepén. Életed egyik legboldogabb, emelkedett pillanatát éled meg. Ránézel a meghívott vendégekre, mert látni szeretnéd, ahogy megosztják veled ezt a pillanatot, sőt talán még egy-egy könnycseppet is elmorzsolnak boldogságukban. És mit látsz? EGYETLEN ARCOT SEM, MERT MINDENKI A TELEFONJA VAGY A TÁBLAGÉPE MÖGÖTT REJTŐZIK! Erősen kétlem, hogy erre szeretnél emlékezni, amikor az esküvődre gondolsz.
A megoldás egyszerű: a meghívóban mindenkit szépen kérjetek meg, hogy a kütyüjeiket ne hozzák magukkal. Vagy írjátok ki krétával egy táblára, és állítsátok ki oda, ahol mindenki látja, aki a szertartásra érkezik. Kérjétek meg a papot vagy az anyakönyvvezetőt, hogy a ceremónia elején figyelmeztesse erre a vendégeket. Vagy béreljetek egy repülőt, és füsttel írjátok ki az égre!

Kedves vendégek, ti pedig, ha részt vesztek egy esküvőn: azért hívtak meg titeket, hogy a szerelmet ünnepeljétek és azt a két embert, akik odavannak egymásért. Nem azért hívtak, hogy olyan fotókat csináljatok, amiket ők aztán valószínűleg amúgy sem fognak látni. Azt szeretnék, hogy legyetek ott velük, testben és lélekben, és látni szeretnék az örömkönnyeiteket, ahogy részévé váltok az esküvői szertartásuknak. Ti az ő boldogságuk szemtanúi vagytok ezen az eseményen, ezért kérlek titeket, hogy valóban a szemetekkel és a szívetekkel figyeljétek őket, ne a telefonotok kamerájával.

Szóval kedves vendégek, tegyétek meg az én kedvemért, és tegyétek meg a házasulandó felek kedvéért is: a digitális fényképezőt hagyjátok otthon, a telefonokat és táblagépeket pedig tegyétek szépen el a ceremónia idejére.

Azt hiszem, az ilyen írásokra szokták írni kommentként: minden szavával.

További cikkek az esküvőről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top