Életmód

Drága emberek, a karácsony nem rave-parti!

Tíz nap múlva itt a karácsony, de már december elején elkezdtek feltűnni a házak kerítésén és a társasházak erkélyén látható fényfüzérek. Ezzel még nem is volna semmi baj, de van az a szint, amikor már nem is giccsről, hanem embertársaink elleni vizuális merényletről van szó.

Az elmúlt hetekben úgy adódott, hogy keletről nyugatra és északról délre is bejárhattam az országot, így, bár nem reprezentatív a felmérésem, de nem tudtam nem észrevenni, hogy az ízlést, mint olyat, még mindig nem csomagolják a karácsonyi akciós áruk mellé. Ha annyi pénzem lenne, ahány faluban, városban láttam szemfájdítóan giccses, villogó-zenélő borzalmakat, amelyeket sokan dekorációs céllal kiakasztanak az erkélyre, kerti sövényre, kerítésre, alighanem már valamelyik komolyabb ibizai klubban csapatnám. Lássuk a legborzalmasabb megoldásokat.

A stroboszkóp

Ezt értem a legkevésbé, hiszen vajon kinek lehet jó, ha a lakása vagy háza epilepsziaindukáló színes villódzásban úszik, jó esetben csak estétől reggelig (illetve lefekvésig)? Még istenes, ha csak nyugodtan elhalványuló, majd újra felerősödő fényekről van szó, de úgy tűnik, manapság kötelező háztömbönként legalább egy olyan lakó, aki 200-240 BPM közötti tempóra optimalizált fényfüzérrel támad, nem törődve a szomszédok idegállapotával. Eleve elképesztő tahóságnak tűnik ilyen vizuális környezetszennyezéssel terhelni a lakókörnyezetünk idegeit, engem mégis az a kérdés foglalkoztat leginkább, hogy aki ilyet akaszt az erkélyére, annak vajon nem folyik ki a szeme a nappaliban ülve? Azzal tudtam csak nyugtatni magam, hogy ha már egy ilyen, tömegoszlatásra is alkalmas vizuális merényletet követ el valaki, legalább előtte csak körbejárja a szomszédságot, megkérdezni, hogy ez így oké-e. Más kérdés, hogy ha igen, akkor lehet, hogy rosszabb a helyzet, mint gondoltam.

Drága emberek, a karácsony nem rave-parti!

A giccs

A fákra felfuttatott fényfüzérekkel semmi baj nincs, nagyon hangulatos tud lenni egy utca vagy körút, ha egy ilyen fényalagút borítja. De könyörgöm, emellé minek kell minden lámpaoszlopra, zsalugáterre és garázsajtóra fájóan ocsmány fröccsöntött, világító izéket aggatni? Itt most a hópehelyre, harangocskára, csíkos karácsonyi nyalókára és hasonlókra gondolok. A közhelyszótár vonatkozó tétele szerint: a kevesebb több.

A műjégcsap

Az elmúlt egy-két év, de az idei szezon kétségtelen slágerterméke a LED-es fehér jégcsap, amin ízlésesen (?) csorognak lefelé a fénycsóvák. Szomorú, de sokszor a jól sikerült karácsonyi dekort is tönkre tudja tenni egy pár ilyen förmedvény, ettől ugyanis azonnal siófoki lézerdiszkó-érzetűvé válik az eredetileg meghitt, barátságos hangulatot teremteni kívánó kompozíció.

A retró

A nagyszülők régi izzósorát feldobni a kerti fenyőfára tök oké. De aki emellé odapakolja mindazt a borzalmat, amit karácsonyi díszítés címén felhalmozott, az éneklő koszorútól/haltól kezdve az erkélyekre felkapaszkodó besurranó Mikulás-babákig, az egyszerre hátborzongató és rettenetesen bazári. Szerencsére utóbbiakból már egyre kevesebb van, de még mindig lehet látni egyet-kettőt, amitől az embernek azonnal kedve támad téli álomba menekülni.

A zenélő

Ha van valami, ami az összes fentinél szörnyűbb, az, ha valaki nem elégszik meg a vizuális terrorral, hanem valami zsé kategóriás lakossági technót vagy giccsesre turbózott karácsonyi popslágert is ráküld a fényjátékra. Az Egyesült Államokban nagy hagyományai vannak ennek, ott egész lakónegyedek képesek versenyezni egymással, hogy ki tud több égőt, füzért, tűzijátékot és egyebet felpattintani a ház oldalára, és ki tud látványosabb fény- és hangorgiát produkálni, sokszor több ezer dolláros befektetéssel. Szerencsére nálunk ritkán van ilyen szintű költségvetés egy alapvetően teljesen felesleges dologra, így viszont cserébe sufnituning módszerekkel igyekszünk megoldani ezt a problémát. Szóval álljon itt egy tiszteletteljes kérés: ha lehet, ne tegyük. Se a Kiskarácsonnyal, se a Bulibáróval ne drótozzuk össze a kültéri fényfüzéreket.

A szomszédok idegei és a környezetvédelem nevében kellemes ünnepeket kívánok!

 További cikkek karácsonyi dekorációról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top