Életmód

Ezért lehetsz hálás a testednek, még ha most utálod is

Amikor még köszönőviszonyban is alig vagy a testeddel, mert ki nem állhatod a kisebb-nagyobb szépséghibáit, olyankor szinte lehetetlennek tűnik, hogy bármiért is hálás tudnál lenni neki. Teljesen érthető.

Nem nagyon van olyan talpalatnyi hely ebben a világban, ahol ne nyomnák bele az arcunkba a valóságtól elrugaszkodott szépségideált, magunkra hagyva minket a kétségeinkkel, aggodalmainkkal és irracionális elképzeléseinkkel a szépségről. Amitől természetesen borzasztóan messze vagyunk a testünkkel. Attól, amit látunk a tévében, óriásplakátokon, határozottan nem érezzük magunkat szépnek, de közben azt üzenik nekünk, hogy az a boldog ember, aki szép. Eléggé reménytelen és eleve vesztes helyzetnek tűnik ez így, amiből azt hihetnénk, hogy nem nagyon van kiút.

Ha szépek vagyunk, szeretni fognak minket?

Pedig van erre megoldás. Rá kell ébrednünk, hogy igazából nem szépek akarunk lenni, hanem a szépségben keressük azt az érzést, hogy szeretve vagyunk. Ha szépek vagyunk, szeretni fognak minket. Csakhogy valójában még csak nem is mások szeretetére van szükségünk – mert az úgyis ingatag, hacsak nem az anyánkról van szó, de még az sincs kőbe vésve –, hanem a sajátunkéra. Közhelyesen hangzik, pedig csak egy logikus következtetés: hajszoljuk a szépséget, hogy szeressenek mások, mert nem szeretjük eléggé magunkat. És nincs ezzel semmi baj, mind ugyanebben a cipőben járunk, a felnőtté válás útja ilyen, meg kell küzdeni az önismeretért és önszeretetért. Az az egy teljesen biztos, hogy a boldogságot nem akkor találjuk meg, ha modelltestünk és Victoria Beckham-fejünk lesz.

Nem kell ahhoz pozitívtestkép-aktivistának lenni, hogy elkezdjük értékelni a testünket. Egészen apró, kis lépésekkel el lehet kezdeni az önszeretet gyakorlását. És még éhezni sem kell hozzá, vagy tojást enni grapefruittal. Nagyjából tízmillió okot fel lehetne sorolni, hogy miért lehetünk hálásak a testünknek, és miért nézhetünk rá örömmel még akkor is, ha hordoz magán pár egyedi jegyet. A tízmillióból azért itt inkább most csak hatot soroljunk fel:

A tested az elsődleges védelmi rendszered

Van egy saját várfalad, ami megvéd az ostromlóktól. Néha úgy véd, hogy elöntik azok az érzések, amiket nem akarsz megtapasztalni, mert fájdalmasak. Máskor meg úgy, hogy begyógyulnak a sebek rajta. Mindegyik heged, narancsbőröd és hájad a tiéd, nélkülük nem az lennél, aki vagy.

Ezért lehetsz hálás a testednek, még ha most utálod is

A tested teszi meg neked mindazt, amit a legjobban szeretsz

Van két kezed, hogy írj, szemed, hogy láss és karod, hogy megöleljen szorosan másokat. Képessé tesz arra, hogy megtedd mindazt, ami jóleső érzéssel tölt el.

A tested az otthonod

Az első és utolsó hely, ahová érkeztél, és ahonnan távozol majd. Vele fekszel le éjszaka, és kelsz fel reggel. Gondoskodsz róla, megtisztítod és kidekorálod, mint a falat a nappaliban. Ugyanúgy az otthonod, mint a lakásod, érezd is magad otthon benne.

Ezért lehetsz hálás a testednek, még ha most utálod is

Öngyógyító képessége van

Betegség után betegségből képes felépülni, ha megszakad a szíved, akkor enyhíti a fájdalmad, ha megvágod a kezed, meggyógyítja a sebet. Az öngyógyítás képessége csodálatos dolog, értékelni kell.

Tökéletesen egyedi

Tetszik vagy sem, de nincs egyetlen olyan ember kerek e világon, aki ugyanolyan testtel élne, mint te. Maximum egy párhuzamos univerzumban. Becsüld meg, hogy ilyen különleges és egyedi, legyél büszke arra, hogy csak neked van ilyen tested.

Ezért lehetsz hálás a testednek, még ha most utálod is

Még akkor is szeret, amikor te utálod

Attól még, hogy utálkozva nézed a tükörben (vagy már le is vetted a tükröket otthon, hogy ne kelljen látnod magad), a tested továbbra is jelez, ha éhes vagy, még akkor is, ha épp éhezteted magad. Akkor is kimossa belőled a szomorúságot könnyekkel, amikor küzdesz ellene, mert nem akarod, hogy mások sírni lássanak. És akkor is megmutatja, hogy mikor vagy szerelmes, ha hevesen tiltakozol ellene. Sokkal jobban szeret téged, mint te őt, bárhogy is alakuljon a közös sorsotok.

Olvass még többet a pozitív testképről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top