Életmód

Túl keveset beszélnek a nők a Disney-mesékben

Egy kutatásból kiderült, hogy még azokban a Disney-mesékben is, melyeknek ők a fő-, sőt a címszereplői, a női karakterek kevesebbet beszélnek, mint a férfi szereplők.

Carmen Fought  és Karen Eisenhauer nyelvészek kiderítették, hogy a Pocahontas című Disney– rajzfilmben a férfi karakterek bonyolítják a dialógusok 76 százalékát, míg a Mulanban 77, A kis hableányban pedig 68 százalékban ők beszélnek. A Szépség és a szörnyetegben 71 százalékban a férfiak jutnak szóhoz, míg az Aladdinban 90 százalék ez az arány.

Túl keveset beszélnek a nők a Disney mesékben

A Hófehérkében nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg a dialógusok a férfi és a női szereplők között, a Hamupipőkében és a Csipkerózsikában pedig a női karakterek beszélnek többet.

Túl keveset beszélnek a nők a Disney mesékben

Bár a Jégvarázst a leginkább feminista Disney-meseként emlegetik, valójában ebben is a férfiaknak jutott több, 59 százaléknyi szöveg. Az Aranyhaj és a nagy gubanc című mesében 2 százalékkal többet beszélnek a nők, a Merida, a bátorban viszont már sokkal jobb az arány, ebben a szöveg 74 százaléka a női szereplőké.

Túl keveset beszélnek a nők a Disney mesékben

Forrás: Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top