Életmód

Ezért nincs soha pénzed!

Mindenki ismer olyan embert – talán ő maga is ilyen –, aki annak ellenére küzd állandó pénzzavarral, hogy normálisnak mondható fizetése, bevételei vannak.

Tiszta sor, hogy állandó pénzzavarhoz az vezet, ha valaki rendszeresen többet költ, mint amennyihez hozzájut. De milyen rossz szokások állnak ennek a hátterében?

Az illető nincs tisztában a valós szükségleteivel. Ahhoz, hogy kijöjjünk a fizetésünkből, akár takarékoskodni is tudjunk, ismernünk kell a különbséget a ténylegesen szükséges és a csak vágyott, de számunkra túl drága dolgok között. Utóbbiakról le kell mondani, előbbiekre muszáj költeni, de mindenhol van lehetőség a pénz megfogására.

Nem vezeti a kiadásokat. Kispolgári szüttyögésnek tűnhet, de a kiadások vezetése roppant hasznos dolog. Egészen döbbenetes összegek jöhetnek ki, ha hó végén összeadjuk például az automatás kávékra és hasonló “filléres” apróságokra költött kiadásokat.

A kiadások vezetése nem kispolgári szőrszálhasogatás
A kiadások vezetése nem kispolgári szőrszálhasogatás

A költségvetés hiánya. Magánszemélyként is hasznos dolog a költségvetés készítése. Előre számoljuk össze, mennyit kell majd a hónapban biztosan elköltenünk lakbérre, rezsire, ételre, utazásra stb. A szórakozás meg a hasonlók a maradékból mennek. Rögtön látni fogjuk, hogy valójában lényegesen szűkösebb keretből gazdálkodunk, mint hittük.

A jelenre koncentrál, a jövővel nem törődik. Sokan vélik úgy, még túl fiatalok a spóroláshoz, és csak a következő fizetésig akarják kihúzni. De félretett pénz nem csak a nyugdíjas évekre kellhet. Egyetlen váratlan kiadás adósságba sodorhat minket, és amíg azt vissza nem fizetjük, még kevesebb pénzt kell beosztanunk. Érdemes elkerülni ezt az ördögi kört.

Forrás: awesometipps.pw

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top