Életmód

Így kezeld a haragod!

Mindenkivel előfordul időnként, hogy elgurul a gyógyszere. Jó tudni azonban, hogyan tudjuk kezelni a mérgünket, mielőtt dühünkben olyat mondunk vagy teszünk, amit később megbánunk.

Számolj el tízig! Régi, viszont tényleg működő tanács. Ha bármilyen reagálás előtt (lassan!) elszámolunk tízig, esélyt adunk a vérnyomásunknak és a pulzusunknak, hogy visszatérjen a normál szintre, mi pedig nem adrenalingőzös állapotban fogunk cselekedni.

Vegyél néhány mély levegőt! Ugyanolyan hatása van, mint a számolásnak, segít túljutni a legelborultabb pillanatokon.

Dühösen ne akarjuk megbeszélni a problémákat
Dühösen ne akarjuk megbeszélni a problémákat

Próbálj megbocsátani. Ez nem mindig sikerül maradéktalanul, nem is ez a cél. De a megbocsátás lehetővé teszi, hogy ne hergeljük magunkat, ne rágódjunk a dolgokon. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy helyesnek fogadjuk el a másik tettét, hanem hogy nem kínozzuk magunkat feleslegesen.

Próbálj “kivonódni”. Mielőtt haragból cselekednénk, keressünk valami olyan tevékenységet – sport, főzés, bevásárlás –, ami eltávolít a dühöt okozó problémától, személytől, és csak ezt követően térjünk vissza a megoldandó helyzethez.

Ismerd (f)el, hogy mérges vagy! Egy vizsgálat szerint azok, akik képesek helyesen felismerni a saját érzelmeiket, jelen esetben a haragot, kevésbé reagálnak erőszakosan, agresszíven, mert jobban átlátják az érzelmeik okait és következményeit is, és kisebb frusztrációt jelentenek számukra a negatív érzelmek.

Írd inkább meg a válaszod! Az írás lassú folyamat, segít lehiggadni, valamint világosabban és érthetőbben megfogalmazni, miért vagyunk mérgesek, mi a problémánk. Itt nincs lehetőség vagdalkozásra, indulatból odamondogatásra. Mindez a kézzel írásra vonatkozik, dühünkben senkinek ne küldjünk e-mailt!

Mérgesen ne próbálj beszélgetni! Amikor az ember majd felrobban a dühtől, garantáltan oltári veszekedés lesz abból, hogy meg akarja beszélni a problémát. Várj, amíg lehiggadsz kicsit, aztán vedd elő a témát.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top