Életmód

“Mit szólnál hozzá, ha a legjobb barátod kövérnek és undorítónak nevezne?”

Amikor valakinek 50+ kilónyi súlyfeleslege van, gyakran bele sem vág a fogyókúrába, mert minek, úgysem sikerülhet, hogy ekkora többlettől megszabaduljon. Itt van nekik biztatásként ennek a pár embernek a tapasztalata, akik elárulták, ők hogyan adtak le 50-70 kilókat.

Ismerem az érzést, én is közéjük tartozom a saját 45 kilós fogyásommal. Tudom, milyen az, amikor a lehetetlennel néz szembe az ember, amikor mindenki legyint körülötte, hogy ugyan már, úgysem szabadul a zsírjától, aztán mégis sikerül. Ahogy ezeknek embereknek is sikerült, és ma már normál testalkatúként élik az életüket, maximum a megnyúlt bőr emlékezteti őket arra, milyen hősies küzdelemmel győztek a kilók fölött.

“Minimum 3 liter vizet iszom egy nap.”

Tanisha Shanee majdnem 70 kilót fogyott, azóta pedig egészségeséletmód-tanácsadó vált belőle. Az ő egyik titka az, hogy minden étkezés előtt 20-30 perccel vizet ivott, ami elvette az étvágyát. Javaslata szerint, ha citromot, mentát és uborkát is teszünk a vízbe, akkor természetes méregtelenítő italt ihatunk egész nap. Ez segít a hasi zsírt is leolvasztani, meg úgy egyáltalán, az anyagcserét rendben tartja. Egyetértek Tanishával, a sok folyadék nálam is bevált, én a 20 kilónként 1 liter víznyi mennyiséget tartottam és tartom ma is szem előtt.

Fotó: Tanisha Shanee Facebook oldala
Fotó: Tanisha Shanee Facebook-oldala

“Nem az a fontos, hogy hogyan, hanem hogy miért.”

Tanisha másik titka az, hogy nem azt nézte, hogyan fogyjon le, hanem előbb megfejtette a saját lelkében, hogy miért fontos, hogy lefogyjon. Ahogy leírta: “Sokan úgy ugranak bele a fogyókúrába, hogy csak arra koncentrálnak, hogyan fogyjanak le, és közben nem értik, hogy igazából miért kell nekik lefogyni. Amikor ráébredsz, hogy valójában miért fontos neked az, hogy leadd a felesleget, akkor kérdés nélkül, elkötelezetten kitartasz a fogyás mellett. A megoldás benned van, nem pedig egy huszadik fogyókúrás termékben.”

“Kövér vagyok helyett: meg tudom csinálni.”

Michael Mazzella is 70 kilót dobott le magáról, ő így fogalmazta meg a titkát: “Hogyan éreznéd magad, ha a legjobb barátod kövérnek, undorítónak és lustának bélyegezne? Ha ezt elfogadhatatlannak tartod másoktól, akkor neked is be kell fejezned, hogy így szapulod magad. Egy 70 kilós fogyás sokkal inkább belső folyamat, nem annyira fizikai szinten történik. Figyeld meg alaposan, hogy miket mondasz magadnak, és próbáld lecserélni a negatív gondolataidat pozitívakra. Hamarosan észreveszed, hogy a fogyás sokkal gördülékenyebben megy és nem csüggedsz már el olyan könnyen.

Michael Mazzella
Fotó: Michael Mazzella Facebook-oldala

Megfejtettem, miért szedtem fel ilyen jelentős súlyfelesleget.

Nagy különbség van a között, hogy valaki véletlen belapátol egy egész pizzát péntek este a barátaival, és a között, hogy magányosan otthon tömi magába az ételt depressziósan. Amikor nagy súlytöbblettel nézünk szembe, akkor elengedhetetlen, hogy a lelki oldalát is megvizsgáljuk a dolognak és megfejtsük, milyen pszichés folyamatok állnak a hízás mögött. Ha hajlandó vagy őszinte lenni magaddal, akkor fogod csak meglátni, hogy a súlyoddal, méreteiddel mitől véded magad. Egy ilyen nagy fogyás tulajdonképpen nem más, mint egy önismereti túra.

Egyszerre csak egy kilóval foglalkoztam.

A következetesség elengedhetetlen egy ilyen hosszú távú fogyókúra során. Ha azt a 70 kilót látod magad előtt folyton, amit le kell adnod, akkor már a gondolattól is elfáradsz és feladod, mert olyan messzinek tűnik a cél. Bontsd le a célodat kis lépésekre, ne akarj egyből a tizedik emeletre ugrani, egyszerre csak egy lépcsőfokot kell megtenned. Minden héten csak arra az egy kilóra koncentrálj, amit le akarsz adni. Az egy kilókból a végére 70 lesz.

Michael Mazzella
Fotó: Michael Mazzella Facebook-oldala

Eldobtam az ételnaplómat.

Sok szakértő javasolja, hogy vezessünk ételnaplót, amiben feljegyezzük, mit, mennyit, mikor ettünk a nap folyamán. Számomra furcsa volt, hogy ételeket írjak össze, ezért inkább érzelemnaplót kezdtem el vezetni, amiben leírtam, hogy egyes ételek aznap milyen érzésekkel töltöttek el.

Életcélokat, nem pedig súlycélokat tűztem ki magam elé.

Nehéz, de a sikert nem szabad abban mérni, hogy mennyit mutat a mérleg. Annyi mindentől függ, hogy azon a napon pont mennyi kiló vagy, amikor méred magad, hogy ha csak erre koncentrálsz, akkor előbb vagy utóbb megőrülsz. Ahelyett, hogy egy bizonyos vágyott szám megszállottja lennél, gondolkodj el azon, mit szeretnél az élettől. Ha életcélokat találsz magadnak, azzal sokkal jobban motiválod magad, és mindegy lesz, mit mutat a mérleg.

Rasha Pecoraro
Fotó: Rasha Pecoraro Facebook-oldala

Abbahagytam a halogatást.

Először is, felejtsd el azt a szót, hogy fogyókúra. A fogyókúra biztos, hogy végül hízáshoz vezet. Ha úgy érzed, borzalmasan szükséged van arra a fánkra, akkor edd meg a fánkot, mert ha nem teszed, akkor ott köthetsz ki, hogy egy egész dobozzal tömsz magadba. És jól eltolod a fogyókúra kezdetét másnapra. Ahelyett, hogy sutba vágnád az aznapi fogyás tervedet, inkább a fánk megevése után rögtön térj vissza a tervezett ételeidhez a következő étkezésnél. Egy kilengés nem kell, hogy felborítsa az egész napodat.”

“Olyan edzést találtam, amit szeretek és amihez ragaszkodom.”

Joanna 73 kilótól szabadult meg. Az ő titka a mozgásban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban rejlik. “Az én fogyástitkom az évek során sokszor átalakult, de az utóbbi két évben kitartóan velem maradt egy remek edzésforma, ami kombinálja a kardiomozgást és az izomépítést. Az elején próbáltam nagyon szigorú étrendeket követni, teljesen megvonni magamtól a lisztet és cukrot, de mindig az lett a vége, hogy feladtam, ezért úgy döntöttem, mindent eszem, csak mértékkel, és ha lehet, kerülöm a lisztet és cukrot, de nem dől össze a világom néha egy kis sütitől.”

Rasha Pecoraro
Fotó: Rasha Pecoraro Facebook-oldala

“Nem iszom kalóriákat.”

Mary 49 kilót fogyott, amiben nagy része volt annak, hogy az italait lecserélte, és csak vizet, kávét és jeges teát iszik. “Ragaszkodj a vízhez, hanyagold a napi szinten bekúszó kalóriabomba cukros tejeskávékat és ivóleveket. Elindulnak egyből a kilók.”

“Rájöttem, hogy az egész az egyensúlyról szól.”

Mark 45 kilót fogyott, amiről így számolt be: “Bár akkor is fogytam, amikor nem mozogtam mellette, de az a jó, ha egyszerre eszel kevesebbet és mozogsz is. A testednek kevesebb kalóriára van szüksége, hogy vékonyabb legyen, és mozgásra, hogy izmokat növesszen. Még fontosabb, hogy a belső, kövér, egészségtelen emberednek szüksége van az edzésre, hogy az agya átálljon normál, nem kövér üzemmódra. A mozgás javítja a hangulatodat, pozitívvá tesz, és megváltoztatja végül az egész életmódodat.”

Rasha Pecoraro
Fotó: Rasha Pecoraro Facebook-oldala

“Ne hallgass másokra.”

Alicia tanácsa, aki 72 kilótól szabadult meg: “A 72 kilós fogyásom közben rengeteg bókot kaptam barátoktól, családtagoktól, gratuláltak, hogy »elvesztettem az egyik felemet« és egyéb segítő mondatokat mondtak. Vagyis segítőnek szánták őket, de gyakran épp ellenkezően sültek el. Megtanultam kizárni ezért a megjegyzéseket, és inkább az edzőteremben éltem ki a frusztráltságomat, annak legalább volt értelme. Ott olyan emberekkel voltam körülvéve, akik tudták, hogy min megyek keresztül, hogy elérjem a célomat.”

“Előre tervezek.”

Rasha Pecoraro, a Biggest Loser című műsor egykori szereplője 60 kilót adott le, súlycsökkentő műtét segítségével. Az ő tanácsa: “Tervezd meg az étkezéseidet, sokkal könnyebben fogsz sikeresen fogyni. Én egy hónapra előre megtervezem az egész család étrendjét, és ez alapján vásárolom meg havonta egyszer az összes fehérjét, amire szükségünk van, majd lefagyasztom mindet. Frissen veszem hetente egyszer a gyümölcsöket és zöldségeket. Szervezés kérdése az egész.”

Rasha Pecoraro
Fotó: Rasha Pecoraro Facebook-oldala

Yourtango

Olvass még többet nagy fogyásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top